Blå blok går fra vandforhandlinger
Miljøminister Kirsten Brosbøl er ikke indstillet på en løsning på de stigende vandregninger, mener de borgerlige partier.
Både Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har nu forladt forhandlingerne om en revision af vandsektorloven.
Især spørgsmålet om en stigende vandregning har været afgørende for, at de borgerlige partier i forligskredsen er gået fra forhandlingerne med miljøminister Kirsten Brosbøl (S).
Konservative og Dansk Folkeparti mener ikke, at miljøministeren har gjort nok for at finde en løsning på den skatteregning, der uventet har ramt vandselskaberne, som følge af et skattespørgsmål, hvor Skat har sat virksomhedernes værdi kraftigt ned, hvilket giver dem lavere afskrivninger, som igen betyder større skatteudgifter. De øgede udgifter er sendt videre til virksomheder og forbrugere i form af højere takster.
»Dansk Folkeparti vil under ingen omstændigheder være med til at sende en ekstraregning på op mod 4 mia. kr. videre til forbrugerne. Desværre har miljøminister Kirsten Brosbøl vist sig ikke at være fremkommelig i det lange forhandlingsforløb, som vi har haft, og vi er ikke kommet en fornuftig og rimelig løsning nærmere,« udtaler miljøordfører Pia Adelsteen (DF) i en fælles pressemeddelelse fra V, K og DF. Liberal Alliance er ikke med i forliget om vandsektorloven.
De Konservative fokuserer også på vandregningen i sin kommentar i pressemeddelelsen.
»For Det Konservative Folkeparti er det helt uspiseligt, at landets vandværker kan risikere at sende en ekstraregning på 500-900 kr. for det årlige vandforbrug ud til forbrugerne,« siger Det Konservative Folkepartis miljøordfører Daniel Rugholm.
Den skatte-begrundede ekstraregning var egentlig ikke hovedspørgsmålet i forhandlingerne. Derimod var formålet at finde en ny model for den danske vandsektor, så den kunne blive mere effektiv på sigt.
Men heller ikke vedrørende denne del - som faktisk var hovedsporet i forhandlingerne - er der tilfredshed med fra borgerlig side. Således siger Venstres miljøordfører, Hans Christian Thoning, at regeringens udspil ville blive for bøvlet overfor de mindre vandværker.
»Vi vil selvsagt gerne effektivisere, men vi stod for langt fra hinanden i forhandlingerne. Vi mener i modsætningen til regeringen, at man bør fritage alle vandværker op til 600.000 kubikmeter vand fra loven, så de undgår for meget bureaukrati og unødvendige omkostninger. Vi vil ikke være med til at gøre det dyrere at drive virksomhed og dyrere at være dansker.«