Politik

Fagbevægelse og erhvervsliv i fælles kamp for flere vikarer

Dansk Erhverv og 3F lancerer en fælles kampagne, der skal få flere danskere til at tage et vikarjob. 3F indrømmer, at det er tale om et skifte i forhold til tidligere udmeldinger om vikarbranchen.

Artiklens øverste billede
Vikarbranchen oplever stigende beskæftigelse. Nu går Dansk Erhverv og 3F sammen i en ny kampagne, der skal få flere danskere til at tage et vikararbejde.

Langt flere danskere skal finde vej til arbejdsmarkedet som vikarer, end tilfældet er i dag. Derfor søsætter erhvervsorganisationen Dansk Erhverv og fagforeningen 3F i fællesskab en kampagne, der via blandt andet Facebook skal få flere danskere til at takke ja til en vikaransættelse.

»Vikarbureauerne har travlt og har brug for endnu flere vikarer, der vil ud på arbejdspladserne og vise, hvad de duer til. Kampagnen kan forhåbentlig fjerne nogle af de negative myter om vikararbejde, som afholder nogle fra at arbejde gennem et vikarbureau,« siger Laurits Rønn, direktør i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv har derfor slået pjalterne sammen med 3F, der med sine omkring 300.000 medlemmer er det største fagforbund i LO-familien.

Hos 3F har man traditionelt arbejdet for at få de ansatte fastansat, og Karsten Kristensen, forhandlingssekretær i 3F’s transportgruppe, indrømmer da også, at omfavnelsen af vikarbranchen er nye vinde i fagbevægelsen.

»Vi ved, at der er brodne kar i vikarbranchen, men der findes også en vikarbranche, som er overenskomstdækket, og som gør tingene godt. Og behandler vikarerne ganske udmærket i forhold til de aftaler, som vi har rundt omkring. Så det handler for os om at sige, at vi anerkender vikarbranchen, at der er vikarer derude, og vi er også fagforening for dem,« siger han.

Er det ikke rigtigt forstået, at I tidligere ikke var glade for vikarer og havde den holdning, at hvis virksomhederne havde brug for folk, så måtte de ansætte dem ordentligt?

»Jo, og det er sådan set stadigvæk holdningen, at det optimale for en arbejder i Danmark er at blive fastansat. Det har vi ikke ændret på. Men der findes et område derude, som er vikarområdet, og det tager vi selvfølgelig alvorligt og tager hånd om, så de også oplever at gå i overenskomstdækkede forhold. Og vi har jo vikaroverenskomster med både DE og DI.«

Vil det sige, at I har kapituleret – at I må finde jer i, der er nogle folk, der går som vikarer?

»Ja. Men jeg prøver på at have en positiv tilgang til det, så en kapitulation i forhold til tidligere holdninger, det ved jeg ikke rigtig, om jeg synes. Vi anerkender at vikarbranchen er der, og at folk er ansat i vikarbranchen. Derfor tager vi selvfølgelig hånd om det. Og så er vi klar over, at arbejdsmarkedet i Danmark har udviklet sig derhen, at rigtig mange virksomheder bruger vikarbureauerne som rekrutteringsmåde. De får nogle vikarer ind, og når de så ser, at nogle er dygtige, bliver de ansat. Der er mange unge mennesker, der får deres første job efter at have været ude i et vikariat.«

Kan du forstå, hvis der er nogle medlemmer, der undrer sig over, hvad 3F nu har gang i?

»Ja, det kan jeg sagtens. Jeg tror, at det handler om, at der er en vis forvirring om, hvad vikarbureau-arbejdet handler om. For en vikarbureau-ansat oplever nogle ordnede vilkår og samme løn som de fastansatte. Men når vi læser historier om vikarer, så er det ikke vikarbureau-ansatte, som vi læser om. Vi læser om midlertidigt ansatte, 0-timers kontrakter, underleverandører, arbejdsudlejere og folk, der går på ringere vilkår end fastansatte. Den forvirring vil vi gerne luge ud i. For der foregår mange ting derude, som vi synes er fuldstændig hul i hovedet, men der findes altså også et marked derude, hvor det foregår på ordnede vilkår," siger Karsten Kristensen.

Vikarbranchen har gennem de seneste år oplevet en større stigning i antallet af fuldtidsbeskæftigede. Under krisen mistede vikarbranchen over 40 pct. af sin beskæftigelse, men har inden for de seneste år genvundet momentum.

De seneste tal fra Vikarbureauernes Brancheforening og Dansk Erhvervs viser, at beskæftigelse i første kvartal af 2015 var på 17.275 beskæftigede omregnet til fuldtidsstillinger. Det er en stigning på 6,6 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.