Politik

Fagforeningsbosser: Kæmperegning for ny dagpengeløsning lander på Christiansborg

Toneangivende fagforeningsformænd siger fra over for både den nuværende og den tidligere regerings ønske om, at fagbevægelsen selv skal betale regningen for et nyt dagpengesystem, når Dagpengekommissionen inden længe præsenterer sine anbefalinger.

Artiklens øverste billede
LO-formand Harald Børsting (th) og FTF-formand Bente Sorgenfrey (midten) har ikke baglandets opbakning til at betale hele regningen for en dagpengeløsning i Dagpengekommissionen, hvor de sidder med bl.a. DA-direktør Henrik Bach Mortensen (tv).

Vi vil ikke betale hele regningen.

Sådan lyder den kontante melding fra en række formænd i både LO og FTF til regeringen, få uger inden dagpengekommissionen kommer med sine længe ventede anbefalinger til et nyt dagpengesystem. Anbefalingerne vil spille en hovedrolle, når regeringen i dette efterår skal forsøge at finde et flertal for en omfattende ændring af den udskældte dagpengereform fra 2010.

Meldingen er, at fagbevægelsen højst vil betale halvdelen af regningen for de forbedringer af bl.a. mulighederne for at genoptjene eller forlænge retten til dagpenge, som dagpengekommissionen er tæt på at lægge sidste hånd på. Ifølge Finans' oplysninger ser den samlede regning for kommissionens oplæg ud til at lande på omkring 1,2 mia. kr.

I dagpengekommissionen sidder såvel LO-formand Harald Børsting som FTF-formand Bente Sorgenfrey, og de har som kommissionsmedlemmer fået til opgave fra politisk hold at levere fuldt finansierede anbefalinger, men det kommer ikke til at ske, siger HK-formand Kim Simonsen. Lige som flere andre forbundsformænd fastslår han, at fagbevægelsens repræsentanter i kommissionen ikke får mandat til at leve op til den del af kommissoriet, der kræver fuld finansiering.

»Det bliver ikke med HK's opbakning, at LO er med til at betale hele regningen. Jeg forventer, at vi sender en regning på 500-700 mio. kr. til politikerne på Christiansborg,« siger han.

Det samme lyder fra både 3F og FOA.

I baglandet hos Bente Sorgenfrey er meldingen den samme.

»Det bliver ikke med lærernes opbakning, at FTF er med til at betale hele regningen. Det er utænkeligt, at vi tager hele regningen,« siger formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen.

Også socialrådgiverne melder fra.

»Politikerne skabte nogle voldsomme problemer, da de gennemførte dagpengereformen, og jeg forventer, at de som ansvarlige politikere selv er med til at finansiere løsningerne på de problemer,« siger formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau.

Hun er en af de mange, der skarpt kritiserer, at 60.000 personer er faldet ud af dagpengesystemet, siden 2010-reformen trådte i kraft. Et hovedsigte med den kommende reform er netop, at færre skal falde ud.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) ønsker ikke at kommentere sagen, før dagpengekommissionen har afleveret sine anbefalinger 19. oktober.

Også Socialdemokraterne ønsker at afvente kommissionens arbejde. Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen siger dog:

»Meldingen fra fagbevægelsen undrer mig ikke. Det er også, hvad de forskellige for nylig har sagt til mig, men nu må vi se, hvad kommissionen kommer med, og hvad regeringen spiller ud til forhandlinger med.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.