Politik

Erhvervslivets top advarer: Et nej vil koste Danmark dyrt

Dansk erhvervsliv står som den store taber, hvis det bliver et nej ved folkeafstemningen den 3. december. Det mener landets to største erhvervsorganisationer, som samtidig skruer op for advarselsretorikken kun en uge før afstemningen.

Artiklens øverste billede

Et nej den 3. december vil gøre det sværere at handle med resten af EU, som aftager næsten to tredjedele af dansk eksport. Sådan lyder advarslen fra DI og Dansk Erhverv.

»Et nej vil koste danske job,« siger Jens Klarskov, adm. direktør i Dansk Erhverv.

»Hvis man tager hele EU som handelspartner, er det vores største eksportmarked. Det kan slet ikke bestrides, at hvis danske virksomheder skal tage flere forholdsregler, når de handler med vores største eksportmarked, vil det koste noget på prisen, på konkurrenceevnen og dermed også dansk beskæftigelse,« fortsætter han.

Danskerne skal den 3. december stemme om, hvorvidt Danmark skal forvandle retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Men bliver det et nej til de 22 retsakter, hvoraf 14 ifølge DI har stor betydning for erhvervslivet, vil det sætte dansk erhvervsliv i en væsentlig dårligere situation i forhold til de udenlandske konkurrenter.

»Danske virksomheder skal overvinde ekstra barrierer. De får nogle betingelser, der ikke er lige så gode som dem, deres konkurrenter i andre lande har,« siger Karsten Dybvad, adm. direktør i DI.

Det tager jeg fuldstændig iskoldt. Det er den samme grædekoneri og trusselmageri, som rejser sig i enhver folkeafstemning om EU.

Kenneth Kristensen Berth, EU-ordfører for Danske Folkeparti

De seneste meningsmålinger lavet af Megafon for TV2 og Politiken den 23. november viser, at 39 pct. vil stemme ja, mens 38 pct. vil stemme nej. Omtrent 23 pct. ved stadig ikke, hvad de vil stemme. 

Ja-siden lå i foråret lunt i svinget, men har mistet momentum i løbet af efteråret. Det får Karsten Dybvad til at appellere til danskerne om at tænke sig om, når de sætter deres kryds.

»Hvis vi siger nej, bevæger vi os ind i noget, der er mere usikkert. Det er helt givet, at det på en række områder bliver mere vanskeligt for os. Det bliver sværere for danske virksomheder,« mener Karsten Dybvad.

Hos Dansk Folkeparti, der anbefaler et nej, giver partiets EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, ikke meget for advarslen fra erhvervslivet.

»Det tager jeg fuldstændig iskoldt. Det er den samme grædekoneri og trusselmageri, som rejser sig i enhver folkeafstemning om EU. Det er en reaktion på, at man havde et ja, som ikke længere er så stensikkert,« siger Kenneth Kristensen Berth.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.