Politik

Tommy Ahlers: »Vi elsker alle historien om de krumme agurker, men essensen er, at EU er lykkedes«

EU's indre marked med omkring 508 millioner forbrugere er som skabt til små lande som Danmark, lyder det fra den succesfulde techiværksætter Tommy Ahlers.

Artiklens øverste billede
»Hver eneste morgen Lars Løkke står op, skal han tænke på, hvordan gør jeg Danmark mere attraktivt at arbejde i. Ikke kun for danskere. Og her betyder arbejdskraftens frie bevægelighed, at man kan rekruttere europæiske talenter uden papirarbejde og uden at spørge om lov først.«
Har den Europæiske Union udspillet sin rolle som et politisk og økonomisk fællesskab over årene? Giver det stadig mening for Danmark at være medlem af unionen som nu? De spørgsmål har vi bedt en række prominente samfundsdebattører og topledere svare på.

Det er nemt at skælde Bruxelles-parnasset ud for bureaukrati og regeltyranni. Men bundlinjen er, at EU som et økonomisk fællesskab er lykkedes, siger den succesfulde serieiværksætter og mangemillionær Tommy Ahlers.

»Jeg forstår udmærket frustrationerne ved EU. Jeg elsker heller ikke alt, hvad den danske stat gør. Men det betyder ikke, at Østerbro skal være selvstændigt, fordi vi er uenige med Christiansborg,« siger Tommy Ahlers, der nok er bedst kendt som investor i DRs iværksætterprogram Løvens Hule.

Den tidligere McKinsey-konsulent bankede to it-selskaber op til en samlet salgssum på omkring 565 mio. kr., hvoraf han fik en tocifret millionbid af det seneste salg. Han afviser at sige præcist, hvor meget han tjente, men det seneste regnskab fra hans personlige selskab rummer aktiver for knap 73 mio. kr. herunder knap ni mio. i kontanter og begrænset gæld.

»Vi elsker alle historien om de krumme agurker, som EU forlanger i en bestemt vinkel, men essensen er jo, at projektet er lykkedes. Jeg kan i dag hoppe ind i en flyver, tage til Tyskland og sælge mine varer. Eller sælge ting online uden restriktioner og toldmurer. Det går næppe i stykker på dag 1, hvis briterne træder ud af EU, men det kan blive begyndelsen på enden. Andre får måske blod på tanden, bliver mere nationalistiske, og så bevæger vi os mod et mere lukket og opdelt Europa.«

Det spænder ben for samhandlen, og gør os alle fattigere, siger den 40-årige erhvervsmand. 

»Vi kan være misundelige på USA, hvor de har et enormt og homogent hjemmemarked. Men vi har faktisk skabt et europæisk marked, der virker. Jeg skal ikke forholde mig til toldsatser, regler og regulativer i Frankrig, der forsøger at holde mine varer ude og beskytte deres egne vare. Det var den verden, vi kom fra. Det har EU reguleret sig ud af – succesfuldt,« siger han og peger på, at EU's indre marked på omkring 508 mio. forbrugere er som skabt til små lande som Danmark.

»Uanset hvor stort et land, du er, så er det kampen om talent, som det enkelte land skal vinde. Hver eneste morgen Lars Løkke står op, skal han tænke på, hvordan gør jeg Danmark mere attraktivt at arbejde i. Ikke kun for danskere. Og her betyder arbejdskraftens frie bevægelighed, at man kan rekruttere europæiske talenter uden papirarbejde og uden at spørge om lov først,« siger han.

Ahlers bakker dermed fuldt ud op om topchefen i DSV Jens Bjørn Andersen, der mandag slog et slag for unionen.

»Det store argument er fri bevægelighed og fred. It's that simple. Vi glemmer også, at EU har gjort, at vi har haft en lang periode med fred i Europa, som vi ikke har haft før. Det er ikke usandsynligt, at tingene gentager sig, og Putin annekterer Ukraine for eksempel. Der er et element af historieløshed i kritikken af EU,« siger han.

Han er dog langt fra en »blåøjet EU-elsker«, som han formulerer det. Ahlers afviser blankt et mere føderalt Europa, hvor grænserne udviskes, og EU bliver en europæisk pendant til USA. Vi er forskellige lande med hver vores politiske og kulturelle særpræg, og det skal vi holde fast i, siger han.

»Det er EU's problem. De blander sig i for mange ting, der ikke er relevante i forhold til unionens to fornemmeste opgaver: Skabe den frie bevægelighed for arbejde, kapital og varer og freden.«

Desværre ender debatten om at tøjle og reformere EU ofte med at få en nationalistisk bismag, fordi den kommer fra de politiske yderfløje, siger han.

»Oprøret mod EU burde være et intelligent oprør fra midten - ikke et nationalistisk. Man kan sagtens være åben, indigneret og træt af EU's bureaukrati, uden at det resulterer i en fremmedfjendsk indignation. På sin vis håber jeg, at valget i Storbritannien bliver så tæt, at man ikke kan ignorere skepsissen, og vi kommer til at se et oprør fra midten af det politiske spektrum. Jeg tvivler på, at det kommer, men det håber jeg sgu.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.