Politik

Rigmænd i slagsmål om topskatten: Nu går bankmilliardær til angreb på jysk industriboss

Saxo Bank-medejer Kim Fournais kritiserer Linak-ejer Bent Jensen og andre for at være ligeglade med topskatten. Men det er Liberal Alliance, der er helt galt afmarcheret, lyder modsvaret fra Bent Jensen.

Artiklens øverste billede
Kim Fournais (tv.) fra Saxo Bank langer ud efter Linak-ejer Bent Jensen (th.) og andre rigmænd i debatten om en lettelse af topskatten. Collage: Anders Vester Thykier

To af landets mest velhavende erhvervsfolk kaster sig ud i et fuldt offentligt skænderi om den stærkt omdiskuterede topskat.

Det sker, netop som statsminister Lars Løkke Rasmussen fredag tager hul på de indledende forhandlinger med bl.a. Liberal Alliance om den kommende 2025-plan, hvor topskatten tegner til at blive altafgørende.

Adm. direktør og medejer af Saxo Bank, Kim Fournais, langer ud efter Linak-milliardæren Bent Jensen m.fl. for at udtrykke forståelse for, at statsministeren i sit udspil til en 2025-plan alene vil sænke topskatten for indtægter op til 1 mio. kr. om året.

»Det er lidt patetisk, at der sidder nogle rigmænd og siger, at det er lige meget for dem personligt, om topskatten sænkes for alle. De er allerede økonomisk komfortable. Det drejer sig om at skabe noget motivation for de erhvervsfolk, der stadig skaber noget og få folk til fremover at ville tage den ekstra risiko og gå den ekstra mil,« siger Kim Fournais i et interview med Finans.

I den seneste udgave af Dansk Aktie Analyses opgørelse over Danmarks rigeste personer er Kim Fournais opført som nr. 37 med en formue anslået til 3 mia. kr.

Meldingen fra Saxo Bank-rigmanden kommer efter, at flere velhavende danske erhvervsfolk i torsdagens udgave af Dagbladet Børsen bakkede op om regeringens plan om kun at lade topskattelettelsen gælde indkomster op til 1 mio. kr.

Det er lidt patetisk, at der sidder nogle rigmænd og siger, at det er lige meget for dem personligt, om topskatten sænkes for alle

Kim Fournais, Saxo Bank

Konkret skal det ifølge 2025-udspillet ske ved, at der indføres et mellemskattetrin for indkomster mellem den nuværende topskattegrænse og 1 mio. kr. om året. Denne del af indkomsten skal beskattes 5 procentpoint lavere end i dag, mens skatten på indkomst udover 1 mio. kr. om året ifølge regeringen skal fortsætte uforandret.

Liberal Alliance har truet med at trække støtten til regeringen, hvis ikke topskatten også lettes for de allerhøjeste indkomster. Samtidig afviser Dansk Folkeparti at lægge stemmer til en lavere topskat.

Bent Jensen ejer og leder industrivirksomheden Linak, der sidste år omsatte for 3 mia. kr. Han er opgjort til at være landets 15. rigeste med en formue anslået til 8,7 mia. kr.

Han giver ikke meget for kritikken fra Kim Fournais.

»Sænkningen af topskatten går kun op til 1 mio. kr., og det er der nogen, der er rigtig sure over. Men det er godt og kreativt tænkt. Det er fint nok for mig, at det ikke er dem over 1 mio. kr., der får skattelettelser i denne omgang. Det kan jo komme en anden gang måske,« siger Bent Jensen til Finans.

»Man kan spørge sig selv, om 5 pct. på indtægter over 1 mio. overhovedet hjælper på det. Det er ikke pengene, der driver det. Dengang jeg skulle være selvstændig, var det overhovedet ikke pengene, der drev det. Det var det at skabe noget, få det til at virke og gøre det til en forretning,« siger han.

Det er dumt sådan at blokere det hele og risikere et valg

Bent Jensen, Linak

Bent Jensen understreger, at han principielt gerne vil have lavere topskat.

»Men lige i denne situation, hvor man som regering skal finde ud af, hvordan man slipper for, at der bliver valg, så synes jeg, det er et godt tiltag, de har lavet. Der synes jeg godt, man kan være med til at sige, at vi venter med de allerhøjeste indtægter til en anden gang,« siger han og går samtidig til angreb på linjen hos Liberal Alliance og støtterne i Saxo Bank.

»Med den politiske sammensætning bliver vi nødt til at lave nogle kompromisser. Jeg vil ikke ligesom Liberal Alliance sige, at det SKAL være sådan. Det er dumt sådan at blokere det hele og risikere et valg. Det er da totalt dumt. Den køber jeg ikke. Jeg er slet ikke enig i, at man skal gå så hårdt til værks,« siger Bent Jensen.

Regeringen lægger i sit udspil til 2025-planen også op til at sænke skatten i bunden, så det bedre skal kunne betale sig at arbejde frem for at modtage overførselsindkomster fra det offentlige. Samlet set vil der, som det er tilfældet i dag, blive tale om en model med flere trin, hvor den procentvise beskatning stiger i takt med indkomsten.

Liberal Alliance ønsker derimod en model, hvor der betales absolut nul skat på al indkomst op til 70.000 kr. om året og en skat på 40 pct. på al indkomst derover.

Saxo Banks Kim Fournais siger:

»Når du har en progressiv skattemodel som den danske, får du lov at beholde mindre af din egen produktivitet, jo mere du skaber. Samfundet har brug for, at nogle arbejder røven ud af bukserne. Så rationelt burde det være omvendt. Det argumenterer jeg ikke for bør ske, men flad skat burde være en selvfølge, så der er noget ved at gøre en ekstra indsats,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.