Svensk forsøg med 30 timers arbejdsuge flopper
Det skulle være så godt, men endte så skidt: Et nyt forsøg med 30 timers arbejdsuger på fuld løn gav stik imod forventningen øget sygefravær. Tidligere forsøg gav derimod større arbejdsglæde og lavere fravær.
En 30 timers arbejdsuge til fuld løn yder måske som en god idé for mange, men et nyt svensk forsøg på et plejehjem i den svenske by Umeå gik ikke som forventet. I det år, forsøget stod på, steg sygefraværet i stedet for at falde.
Det skriver Business Insider.
I Danmark har 30 timers arbejdsuger været diskuteret politisk, hvor især Alternativet har gjort sig til talsmand for kortere arbejdstid. Men prisen på det tyder på, at der skal findes mange milliarder for at lukke hullet i statskassen.
Planen i Umeå var, at den lavere arbejdsuge skulle få fraværet (og dermed udgifterne til sygefravær) til at falde og arbejdshumøret og de ansattes arbejdslyst til at stige. På den måde skulle den ekstra udgift være pengene værd og gå i nul.
Uheldigvis steg sygefraværet fra 8 pct. til 9,3 pct.
I foråret viste et lignende forsøg fra et plejehjemmet Svartedalen i Gøteborg ellers, at en 30 timers arbejdsuge kunne være vejen frem. Forsøget, der også havde kørt i et år, viste øget produktivitet, lavere sygefravær og øget arbejdsglæde. I forhold til en kontrolgruppe gav de seks timers lange arbejdsdage 20 pct. gladere sygeplejersker, skrev Bloomberg, samtidigt med at kontrolgruppens sygeplejersker meldte sig mere syge.
Men svenskerne prøver igen. 1. september begyndte et nyt forsøg I Sundvall. Her er målet dog ikke øget produktivitet eller gladere medarbejdere men at tiltrække flere ansatte pga. mangel på folk.