USA udviser 35 russiske diplomater i hackersag op til valg
USA indfører sanktioner og udviser diplomater efter sag om hacking af Det Demokratiske Partis e-mails.
USA udviser 35 russiske diplomater som reaktion på den meget omtalte hackingsag, hvor amerikanske myndigheder beskylder Rusland for at have forsøgt at påvirke det amerikanske præsidentvalg.
Det bekræfter USA's præsident, Barack Obama i en pressemeddelelse.
Desuden indfører USA sanktioner mod Ruslands to ledende efterretningstjenester, FSB og GRU. Fire GRU-topofficerer, som Det Hvide Hus formoder beordrede angrebene på bl.a. Den Demokratiske Nationalkomité (DNC), er også sanktioneret.
Tre virksomheder, som bidrog med materiel støtte til GRU's cyberaktiviteter, og to russiske personer får en straf. To områder, som bliver benyttet af russiske efterretningsfolk i Maryland og i New York, bliver desuden lukket ned.
Det sker som reaktion på Ruslands »bestræbelser på at skade amerikanske interesser,« siger Obama ifølge nyhedsbureauet AFP.
USA beskylder Rusland for at have foretaget en række cyberangreb og dermed have blandet sig i det amerikanske valg. Det antydes, at angrebene kan have tippet valget til Trumps fordel.
Sanktionerne er samlet set det mest omfattende svar på et statsligt cyberangreb rettet mod USA i landets historie.
»Ruslands cyberaktiviteter havde til formål at påvirke valget, slide på tiltroen til demokratiske institutioner i USA, så tvivl om integriteten af vores valgsystem og underminere tilliden til regeringens institutioner,« fremgår det af en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus.
»Disse handlinger er uacceptable og vil ikke blive tolereret.«
Hackere har blandt andet snuset rundt i DNC's it-systemer i perioden op til valget 8. november.
Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og ekspert i russiske forhold Flemming Splidsboel kalder sanktionen for alvorlig og bemærkelsesværdig.
»Det er en bemærkelsesværdig udvikling, fordi det er et forholdsvist stort antal diplomater - også i historisk perspektiv, hvor man ofte bruger det her redskab,« siger Flemming Splidsboel til Ritzau.
Han tilføjer:
»Det er også bemærkelsesværdigt, fordi det er et meget gammeldags skridt i forhold til det, som russerne har foretaget sig.«
Præsident Obama har givet diplomaterne og deres familier 72 timer til at forlade USA.