Politik

PKA, PFA, Cowi og Rambøll står klar: Vi vil snuppe en ordentlig bid af Trumps vilde investeringsplaner til 7.000 mia. kr.

Danske pensionskasser er klar til at investere milliarder i den storstilede infrastrukturplan, som USA's kommende præsident, Donald Trump, har bebudet. Også ingeniørvirksomheder håber på at få en bid af kagen.

Artiklens øverste billede
Donald Trumps udmeldinger om massive investeringer i amerikansk infrastruktur falder i god jord hos danske pensionsselskaber, der står klar med milliarder til finansiering. Foto: Evan Vucci/AP

Danske pensionskasser og ingeniørvirksomheder gør klar til at erobre en bid af den historisk store infrastrukturplan, som USA’s kommende præsident, Donald Trump, agter at gennemføre.

»Vi håber, at det bliver rigtigt stort. Jeg kan sagtens forestille mig, at vi er villige til at investere et betydeligt milliardbeløb i USA. 5-10 mia. kr. er ikke noget, der afskrækker os,« siger investeringsdirektør i PKA Michael Nellemann Pedersen, der fortæller, at PKA allerede har investeret 20. mia. kr. i infrastrukturprojekter i dag.

I sit valgprogram har Donald Trump bebudet, at han vil skyde 1.000 mia. dollars (ca. 7.000 mia. kr.) ind i en storstilet investeringsplan rettet mod en nedslidt offentlig infrastruktur. Trump overtager embedet som USA's præsident den 20. januar.

En del af midlerne skal komme fra private investorer via offentligt-private partnerskaber, og hos PKA øjner man muligheden for investere flere milliarder kroner i amerikanske veje, broer eller anden infrastruktur.

Også PFA er klar til at investere omkring 10 mia. kr. i USA, hvis de rigtige muligheder dukker op, siger investeringsdirektør i PFA Henrik Nøhr Poulsen.

»Vi ser nogle rigtigt interessante muligheder i Trumps investeringsplan. USA har igennem mange år gjort brug af private midler til investeringer i infrastruktur, og samtidig er infrastrukturen slidt mange steder,« siger han.

Mere afventende forholder man sig hos PensionDanmark.

»Vi har bemærket, at en stor del af pengene skal komme fra private partnere. Der vil vi selvfølgelig se, om der åbner sig nogle muligheder for os. Men det er meget tidligt at sige noget om det,« siger adm. direktør Torben Möger Pedersen.

Hos landets to største rådgivende ingeniørvirksomheder, Cowi og Rambøll, hersker der ingen tvivl om, at Trumps planer vil give et boom til industrien, og de er begge klar til byde sig ind på nye projekter.

Ifølge Kasper Grotle Rasmussen, adjunkt ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, skal de danske virksomheder og pensionskasser dog passe på med at tage glæderne på forskud.  

For Trumps store investeringsplan kan have lange udsigter, fordi det kan udvikle sig til en langtrukken proces at få planen ført igennem det politiske maskineri.

»Jo større beløb, der skal findes til planen, jo større politisk kapital skal man også bruge for at få det igennem. Jeg vil ikke tro, at dette er noget, der kommer inden for de næste par år,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.