Politik
0

Yellen & Co. trækker stikket på Trumps vækst-løfte

Både under og efter valgkampen har Trump og hans adminstration lovet bnp-vækst på mindst 3 pct., men med gårsdagens udmelding fra FED lader det til at blive mere end svært.

Et af Donald Trumps klareste valgkampsprogrammer var at skabe 3 pct. vækst. Det bliver ifølge den seneste prognose fra centralbanken mere end svært. 
Foto: (AP Photo/Evan Vucci)

Det kan være, at den glaskugle, som USA’s præsident Donald Trump har, er mere blankpoleret end den, som centralbankchef Janet Yellen har.

Men faktum er, at udmeldingerne fra Yellen og resten Fed i går sår alvorligt tvivl om et af Trumps mest centrale, økonomiske valgløfter om 3 pct. vækst med ham ved roret.

Det skriver Business Insider.

I gårsdagens vurdering af økonomien holdt centralbanken fast i et skøn, som frem mod 2020 på sine bedste tidspunkter runder 2,4 pct. bnb-vækst.

Men efter valget har både Det Hvide Hus’ økonomiske rådgiver Gary Cohn og finansminister Steven Mnuchin hver især talt om 3,5 pct. og sagt det er »meget opnåeligt«.

»Det er muligt, at det over tid og med den rigtige, regulatoriske politik kan øge vækstpotentialet, men 3,5 eller 3 er formentlig ikke realistisk,« sagde Alan Levenson, cheføkonom hos det globale investeringsselskab T. Rowe Price.

Udfordringen er, at den amerikanske økonomi de kommende år ganske enkelt ikke kan levere det, der skal til, for at skabe den vækst. Ledigheden er med 4,7 forholdsvis lav, produktiviteten skal hæves betydeligt, og der er en demografisk udfordring med mange ældre, der forlader arbejdsmarkedet.  

»De 3 pct. er lige så meget et politisk mål som et økonomisk mål, og de prøver at promovere deres program ved at indikere, at det vil føre til øget vækst,« siger Levenson til Business Insider.

Der er generelt stor optimisme forbundet med de planer for bl.a. infrastruktur og skattelettelser, som Trump har meldt ud, og eksempelvis er Dow Jones-indekset gået over 20.000 for første gang. Men hans stil har også fået mange erhvervsfolk til at være en smule bekymret over hans brug af Twitter til at kommunikere sine hele og halve ideer til ny politik.

BRANCHENYT
Læs også