Politik

Over 600 selskaber melder sig klar til at bygge Trumps mur

Selv et firma fra Mexico har budt ind på byggearbejdet.

I budgetforslaget for 2018 har Donald Trump sat 27 mia. kr. af til muren mellem Mexico og USA. Foto: Evan Vucci

Et af præsident Trumps mest opsigtsvækkende valgløfter er ved at blive til virkelighed. Den mur, han under valgkampen proklamerede at ville bygge mellem USA og Mexico, kan nemlig nu være på vej.

Trumps budgetforslag

Ifølge den amerikanske tænketank Committee for a Responsible Federal Budget (CRFB) er hovedpunkterne i budgetforslaget for 2018 følgende:

  • 54 mia. dollars mere til forsvaret (øges altså med 9 pct.)
  • 11 mia. dollars mindre til udenrigsministeriet (reduceres med 29 pct.)
  • 3 mia. dollars mindre til miljødirektoratet EPA (reduceres med 31 pct.)
  • 9 mia. dollars mindre til uddannelsesministeriet (reducering på 13,5 pct.)
  • 19 mindre offentlige organer nedlægges
  • Departementerne for militærveteraner og ministeriet for indenrigssikkerhed øges samlet med 7 mia. dollars (henholdsvis 6 og 7 pct.)

Kilde: e24.no og Committee for a Responsible Federal Budget

Der er endnu ikke fremlagt en officiel plan for muren,  men 27 mia. kr. er blevet øremærket til opbygningen af den i det budgetforslag, Trump-administrationen har fremlagt. Og over 600 selskaber har allerede vist interesse over for told- og grænsemyndighederne.

Det skriver CNBC.

Langt de fleste af de interesserede selskaber er små og mellemstore virksomheder med adresse i Texas eller Californien, viser CNBC's analyse af selskaberne. 133 af dem er ejet af minoriteter - og 39 af dem er ejet af latinamerikanere. 127 af dem drives af kvinder og 80 af dem drives af krigsveteraner. Og så er der ét selskab fra Mexico.

Trump har gentagne gange lovet, at mexicanerne selv ville komme til at betale for muren, selvom Mexico har nægtet dette. Og hjemme i Washington har Demokraterne lovet at stemme imod ethvert forslag om finansiering til muren. Fra Mick Mulvaney, der administrerer regeringens budgetter, lyder det, at man igennem skatter vil indbringe 10,4 mia. kr. til murens første byggefase i år og yderligere knapt 18 mia. kr. næste år.

»Præsidenten vil sende et budskab til vores allierede og vores potentielle fjender,« sagde Mick Mulvaney onsdag, ifølge CNBC.

BRANCHENYT
Læs også