Politik

Cepos kritiserer Socialdemokratiets vækstudspil

Socialdemokratiets vækstplan spiller på de forkerte instrumenter, mener cheføkonom.

Socialdemokratiet vil øge virksomheders fradrag for forskning. Men hvordan afgrænser man, hvad der er forskningsudgifter, spørger cheføkonom Mads Lundby Hansen i den borgerlige tænketank Cepos. Han ser hellere lavere selskabsskat. Foto: Arkivfoto

Socialdemokratiet præsenterede søndag 11 initiativer i et samlet vækstudspil.

Partiet vil bl.a. øge virksomhedernes skattefradrag for forskning og udvikling fra 100 til 130 pct.

Hos den borgerlig-liberale tænketank Cepos ser cheføkonom Mads Lundby Hansen positivt på, at Socialdemokratiet vil fremme investeringerne og beskæftigelsen i Danmark, men han mener ikke, at det er de rigtige instrumenter, partiet vil bruge dertil.

»Ideen om at indføre 130 pct. fradrag for forskningsudgifter i selskabsskatten indeholder bl.a et problem i forhold til at afgrænse, hvad der er forskningsudgifter. I stedet bør man sænke den generelle selskabsskat, som Thorning-regeringen gjorde det,« siger Mads Lundby Hansen.

Det vil ifølge Mads Lundby Hansen have sine klare fordele, hvis man vælger at sænke selskabsskatten frem for forskningsfradraget, som Socialdemokratiets vækstudspil ellers ligger op til.

»Ifølge Produktivitets-kommisionen er lavere selskabsskat effektivt til at øge investeringerne og produktiviteten. Fordi lavere selskabsskat gør det mere attraktiv at investere i maskiner, teknologi og maskiner. Desuden er skattekonkurrencen i fuld gang igen efter finanskrisen. Bl.a. USA og Storbritannien har planer om store reduktioner i selskabsskatten. Også derfor bør man sænke den generelle selskabsskattesats i stedet for et forskningsfradrag,« siger Mads Lundby Hansen.

I Socialdemokratiets vækstudspil står det bl.a., at »Vækstfonden styrkes med fem milliarder kroner, så små og mellemstore virksomheder får bedre adgang til kapital«.

Det forslag er cheføkonom Mads Lundby Hansen ikke positivt stemt over. Han mener, at man i stedet bør kigge nærmere på »den meget høje aktieskat«.

»Ideen er, at Vækstfonden skal udvælge vindervirksomheder og sende penge til dem. Det er ikke sundt, at statslige embedsmænd skal finde vinder-virksomheder. I stedet bør man reducere den meget høje aktieskat på 42 pct. til 30 pct., som er det svenske niveau. Dermed bliver det mere attraktivt for investorer frivilligt at tilføre kapital til små og mellemstore virksomheder.«

Generelt savner Mads Lundby Hansen i Socialdemokratiets-vækstudspil forslag, der kan øge arbejdsudbuddet.

»Vi har allerede nu begyndende flaskehalse på arbejdsmarkedet. Det bliver reelt ikke adresseret i S' vækstplan.  Der er fx brug for en udfasning af efterlønnen samt lavere dagpenge. Gevinsten ved at tage et lavtlønsjob for en person på maksimale dagpenge er på kun 300 kr. om måneden. Det er alt for lille en jobgevinst,« siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

BRANCHENYT
Læs også