Politik

Ny aftale om fremtidens boligskat er på plads

Et bredt flertal på Christiansborg har lavet en aftale om et nyt boligskattesystem.

Foto: Michael Hansen.

Et bredt politisk flertal bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale er nået til enighed om fremtidens boligskattesystem.

»Vi har netop indgået en historisk aftale om boligskatterne. Jeg ved godt, at mange aftaler bliver kaldt historisk. Men den her er det,« siger finansminister Kristian Jensen (V).

Den nye boligskatteaftale betyder blandt andet, at den almindelige sats for ejendomsværdiskatten sænkes til 0,55 pct.

Boliger over 7,5 mio. kr. beskattes med 1,4 pct. på den del af vurderingen, der overstiger grænsen - også kendt som det såkaldte knæk i boligbeskatningen.

Den nye boligskat
  • Regeringen (Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance) har sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre indgået en ny aftale om fremtidens boligskattesystem.
  • Det nye system træder i kraft i 2021, når det nuværende boligskattestop udløber.
  • Ejendomsværdiskatten bliver på 0,55 pct. af værdien op til 7,5 mio. kr. Herover beskattens boligen med 1,4 pct.
  • Der indføres et forsigtighedsprincip i beskatningen af boligernes vurdering. Det vil sige, at den værdi boligen beskattes af, ligger 20 pct. lavere end vurderingsprisen.
  • Der indføres en indefrysningsordning for grundskylden i perioden 2018-2020. Herefter indefryses den af en permanent indefrysningsordning.
Kilde: Finansministeriet

I dag betaler man 1 pct. i ejendomsværdiskat af værdien op til 3 mio. kr. - herefter betaler man 3 pct. i skat af værdien over 3. mio. kr.

Aftalen indebærer samtidig, at der indføres en midlertidig indefrysningsordning, der betyder, at grundskylden kan indefryses i perioden 2018-2020. Det nye boligskattesystem træder i kraft i 2021.

Herefter afløses indefrysningen af en permanent ordning, hvor man kan vente med at betale stigninger i ejendomsværdiskatten og grundskylden, indtil boligen skal sælges.

Prisen for det nye boligskattesystem bliver på ca. 20 mia. kr. frem mod 2025. Finansieringen henter man i det økonomiske råderum.

»Vi er lykkedes med at skabe en tryghed for boligejerne. Jeg er også meget glad for, at vi har skabt tryghed for lejerne. Det resultat, vi står med i dag, er et mere retfærdigt resultat, end det der var udspillet fra regeringens side. Men det allervigtigste er, at det er en bred aftale med mange partier,« siger Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, roser den nye aftale.

»Man skal huske, at den største enkeltstående investering mange foretager sig, er købet af en bolig. Det, som var vigtigst for Dansk Folkeparti, var at man ikke skulle opleve pludselige, kraftige stigninger i skatten,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarebranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også