Politik

Trump giver besked om klimaaftale torsdag aften

Donald Trump. Photo by: Olivier Douliery/AP

Efter flere anonyme meldinger fra Det Hvide Hus om, at Donald Trump vil trække USA ud af den internationale klimaaftale fra Paris, fløjter præsidenten til pause.

- Jeg vil annoncere min beslutning om Parisaftalen torsdag klokken 15 (klokken 21 dansk tid, red.), skriver Donald Trump på Twitter natten til torsdag.

Tidligere onsdag skrev onlinemediet Axios med baggrund i to anonyme kilder med direkte viden om beslutningen, at Trump havde truffet sin beslutning. USA trækker sig.

Siden fulgte flere andre kilder fra Det Hvide Hus med samme melding.

En fuldstændig og formel udtræden af aftalen kan tage op til tre år at gennemføre.

En beslutning om at forlade klimaaftalen vil være det mest markante brud, som Trump kan gennemføre, i forhold til den klimapolitik der blev ført under forgængeren Barack Obama.

Aftalen var et af de vigtigste politiske resultater for den tidligere præsident.

FN-aftalen fra 2015 lægger op til, at klodens opvarmning skal holdes under maksimalt 1,5-2 grader i forhold til det førindustrielle niveau.

Men aftalen er i sig selv utilstrækkelig til at nå målet, og den er ikke juridisk bindende.

Trump har tidligere kaldt klimaforandringer "et svindelnummer", der er opfundet af Kina. Han truede i sin valgkamp med at trække USA ud af aftalen.

Under G7-topmødet i sidste uge nægtede Trump at støtte klimaaftalen. Han skrev på Twitter derefter, at han ville træffe en beslutning om sagen i denne uge.

Dermed er de store industrilande usædvanligt splittede.

De øvrige lande i G7 har dybt beklaget Trumps holdning.

- Stats- og regeringscheferne i Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan og Storbritannien samt EU-præsidenten og formanden for EU-Kommissionen bekræfter deres stærke forpligtelse til hurtigt at implementere Parisaftalen, hed det i sluterklæringen fra G7-topmødet på Sicilien.

BRANCHENYT
Læs også