Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danskere skiller sig ud i ny EU-undersøgelse - altså på den positive måde

Der er optimisme at spore i Europa, som på tværs af landene er meget positive omkring EU. Især i Danmark er optimismen steget markant, mens briterne til gengæld er langt mere negative oven på brexit.

Brexit - britisk farvel til EU
Der er stor optismisme på EU's vegne rundt om i Europa. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Et flertal af europæere siger nu, at de er optimistiske på EU’s vegne, og mere end to tredjedele identificerer faktisk dem selv som EU-borgere.

Det viser en ny undersøgelse, som har spurgt mere end 33.000 mennesker på tværs af blokke og lande til deres EU-holdning.Det skriver Politico.

Hele 68 pct. ser sig selv som EU-borgere, hvilket er det højeste tal, der nogensinde er blevet registreret siden EU-Kommissionen begyndte at stille spørgsmålet tilbage i 2010. Her lå tallet på 62 pct. En klar indikator på, at folk rundt omkring i Europa i dag føler en stærkere tilknytning til EU – det trods megen debat om det modsatte.

Samtidig er 56 pct. optimistiske på EU’s vegne ifølge den seneste Eurobarometer-undersøgelse, der blev offentliggjort onsdag, hvilket også er en stigning på seks procentpoint siden sidste undersøgelse, der blev foretaget i efteråret.

Og de seneste måneder har da også budt på sejre til pro-europæiske moderater i kampen mod mere nationalistiske, anti-europæiske partier i valg i både Holland og Frankrig, ligesom det økonomiske er i god form.

Trods snak om EU-modstand og en mulig afstemning på dansk jord i lyset af briternes valg, skiller især Danmark sig faktisk ud i undersøgelsen med et flertal på 70 pct., der er optimistiske omkring EU – en stigning på 13 procentpoint i forhold til sidste måling. Også franskmændene er blevet markant mere optimistiske med en stigning på 14 procentpoint til 55 pct., og endelig ses også en væsentlig stigning i Portugals befolkning.

Et år er gået siden briternes brexit-afstemning, der betyder, at Storbritannien lige nu ligger i forhandlinger om, hvordan de skal forlade EU-samarbejdet, og ser man på briternes tal, skiller de sig også ud. I Storbritannien var folk markant mindre positive omkring EU’s fremtid.

39 pct. sagde, at de var optimistiske, og kun 20 pct. sagde, at de tror, at den britiske økonomi vil styrkes det kommende år – et fald på 6 pct. siden sidste gang, undersøgelsen blev gennemført.

BRANCHENYT
Læs også