EU-formand brugte 200.000 kr. på dagsrejse til Rom
På to måneder er det lykkedes EU-kommissionens 28 medlemmer at bruge 5 mio. på flyrejser.
Da EU's kommissionsformand Jean-Claude Juncker sidste år skulle en tur til Rom fra sin arbejdsplads i Bruxelles, så han ingen anden mulighed end at leje et privatfly.
Ruten, der tager ca. 2 timer at flyve, endte dermed at koste skatteborgerne i EU næsten 200.000 kr.
Den høje rejseudgift blev afsløret i sidste uge, efter at den spanske gennemsigtighedsorganisation Access Info og det belgiske magasin Knack havde fået aktindsigt i EU-kommissionens rejseudgifter for januar og februar sidste år.
Jean-Claude Juncker skulle til Rom en enkelt dag den 25. februar, hvor han skulle mødes med den daværende italienske premierminister Matteo Renzi og medlemmer fra det italienske parlament.
Formanden var af sted med en delegation på otte mand, og den store omkostning har givet EU-skeptikerne krudt til deres påstand om, at EU er et pengeslugende bureaukrati. Kritikerne har nemlig påpeget, at der går ca. syv almindelige flyafgange fra Bruxelles til Rom om dagen.
Kommissionens 2-måneders rejseomkostninger viser også, at EU's udenrigschef Federica Mogherini brugte ca. 554.000 kr. på flyrejser til Aserbajdsjan og Armenien i samme periode, som formanden var i Rom.
I alt har kommisionens 28 medlemmer brugt næsten brugt 5 mio. kr. på flyrejser i de to måneder, som Access Info har fået indsigt i.
Jean-Claude Juncker selv har været tavs siden afsløringerne, men i sidste uge var EU-kommisionens talskvinde Mina Andreeva ude at kommentere på de høje flyrejse-omkostninger.
Her påstod hun, at der i formandens tilfælde ikke havde været nogen ledige fly til Rom, da Jean-Claude Juncker skulle afrejse, og det ifølge EU-protokol er efter reglerne at booke et privatfly, når der ikke er andre muligheder. Hun tilføjede også, at formanden sjældent rejste udenlands i kraft af sit embede. Desuden kunne hun oplyse, at flyveturene blev brugt på at læse dokumenter og »lave andet arbejde«.
»Jeg tror, at folk ville blive skuffede over rejseoplevelsen,« udtalte Mina Andreeva på et pressemøde.
Talskvinden brystede sig også af, at EU var en af de mest gennemsigtige organisationer i verden, da den havde indvilliget i at videregive informationerne.
Men den opfattelse bliver ikke delt af Access Info, der har måttet vente tre år på at få udleveret information om rejseomkostningerne, og som stadig afventer informationerne for de resterenede 10 måneder af sidste år.
Organisationen vil nu rejse spørgmålet om offentliggørelse af rejseudgifter i EU til Den Europæiske Ombudsmand.
»Vi håber, at ombudsmanden vil starte en debat om, hvilke udgifter der skal offentliggøres i EU,« siger Helen Darbishire, direktør i Access Info, til den britiske avis The Guardian.
Det er ikke første gang, at der har været kritik af Jean-Claude Juncker. I 2014 mente flere fremtrædende politikere, at kommissionsformanden skulle fratræde sin stilling, da han havde været premierminister i Luxembourg fra 1995 til 2003, mens landet havde hjulpet store internationale koncerner med skatteunddragelse, som blev afsløret i den såkaldte LuxLeaks-skandale.