Politik
0

USA vil straffe Nordkorea - men hvad kan man straffe dem med?

Søndag testede Nordkorea en brintbombe, og Trump rasler med sablen. Der er allerede indført flere sanktioner mod Nordkorea, så hvad er der tilbage at straffe landet med?

Sankionerne mod Nordkorea øges proportionelt med antallet af prøvesprængninger landet foretager. Men der er stadig trin at tage på sanktionsstigen.  Foto: Wong Maye-E/AP

De bliver ved, Nordkorea. Ved med at teste missiler og prøvesprænge atom- og senest brintbomber. Hver gang bliver sprængningerne mødt med fordømmelse og sanktioner fra Vesten. Der er sat store begrænsninger for eksport og import af varer til landet. Der er sat begrænsninger på, hvor mange nordkoreanere, der må arbejde i udlandet osv. osv.

Men det ser ikke ud til at have nogen effekt. Bomberne, der prøvesprænges, bliver tværtimod større og større.

USA presser på for at øge stramningerne på Kim Jong Uns regime. Men hvad er der tilbage at straffe dem med, og hvor langt kan de gå?

Det er det amerikanske medie CNN kommet med nogle bud på:

Olie

Det vurderes, at 90 pct. af Nordkoreas eksport og import går til og fra Kina. Dermed er Kina et vigtigt led mellem Nordkorea og den globale økonomi.

Nordkoreas eksport af varer til Kina er en vigtig indkomstkilde for regimet i Pyongyang (red. hovedstad i Nordkorea), mens de varer, landet importerer fra Kina, er nødvendige for, at landet fortsat kan fungere. En af disse varer er olie.

Ved at begrænse olieforsendelserne vil det lægge et enormt pres på det nordkoreanske regime, fordi det vil ramme store dele af landets økonomi, herunder landbrug.

Hvor meget olie Nordkorea modtager fra Kina er uvist. Kina stoppede for nogle år siden med at inkludere disse tal i sin kundedatabase.

Tekstiler

FN-sanktioner har allerede blokeret tre af de fem produkter, Nordkorea eksporterer til Kina: Kul, skaldyr, jern- og blymalm. De sidste to er tekstiler og beklædning.

Det er usikkert, hvor godt Nordkoreas tekstilindustri klarer sig. Men en dybdegående rapport fra Reuters antyder, at kinesiske virksomheder nær grænsen mellem Kina og Nordkorea har øget deres brug af nordkoreanske fabrikker til at lave tøj med "Made in China"-mærker, som eksporteres videre til det globale marked.

Den umiddelbare størrelse af regimets tekstilindustri gør det til et potentielt mål for sanktioner.

Banker i Kina

Tvivl om Kinas og Ruslands vilje til at stramme grebet om Nordkorea har fået USA til at opfordre til at slå hårdere ned på de virksomheder, der handler ulovligt med Nordkorea.

Trump-administrationen har allerede gjort noget i den retning ved at sanktionere over for en gruppe af russiske og kinesiske enheder, der er angiveligt har ulovlige forretningsforbindelser til Nordkorea.

Det amerikanske finansministerium har f.eks. blokeret en regionalbank i Kina fra at få adgang til det finansielle system i USA, fordi den er anklaget for at have ulovlige bånd til Nordkorea.

Men hårdere sanktioner kunne indebære kæmpe bøder til bankerne.

Flere eksperter er dog meget skeptiske overfor, om Kina vil gå langt nok i deres sanktioner mod Nordkorea til, at Kim Jung Un vil droppe sine prøvesprængninger. Mange mener, at Kina vil bevare regimet i Pyonyang som en strategisk buffer mod USAs indflydelse i Østasien.

Nogle advarer endda mod at øge presset mod Beijing, fordi det kunne ende med et kinesisk modsvar mod de amerikanske virksomheder i regionen.

BRANCHENYT
Læs også