Serier

Skatteminister freder guffen: Ingen ny afgift på vej

Regeringens såkaldte saneringsudvalg har anbefalet en afgift på den lyserøde sukkertopping på is, men skatteminister Karsten Lauritzen (V) garanterer nu, at han ikke vil indføre afgift på guf.

Afgifter for milliarder
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) forsikrer nu om, at han ikke vil være med til at indføre ny gufafgift. Foto: Stine Bidstrup

Den søde guf på toppen af isen skal ikke rammes af ny afgift.

Det garanterer skatteminister Karsten Lauritzen (V) onsdag, hvor en ny rapport fra regeringens såkaldte saneringsudvalg er landet på ministerens bord.

»Anbefalingen om at lave sådan en afgift på guf, den har jeg ingen dagsorden om at imødekomme,« slår Karsten Lauritzen fast til Finans.

Først i august kom det ellers frem, at saneringsudvalget ikke kun ville af med bøvlede afgifter – de stod også klar med anbefalinger til nye. På jagt efter at aflive en guffinte, som tilsyneladende bruges af ishandlere i stor stil rundt om i landet, ville de have en afgift på gufpulver. Pulveret er nemlig afgiftsfrit i modsætning til det færdigblandede af slagsen.

»Jeg kan garantere, at når vi laver sanering af punktafgifter, så laver vi ikke nye afgifter. Der ligger en rapport, og det er eksperterne, der har talt. Dem skal vi lytte til, men det betyder ikke, at vi en-til-en gør det de ønsker,« forsikrer skatteministeren nu.

Onsdagens rapport fra Saneringsudvalget indeholder i alt 41 anbefalinger til afgifter, der kan gøres op med, hvor blandt andet PVC, te og kaffe står nævnt, og den nye rapport vil Karsten Lauritzen nu tage med til forhandlingsbordet, hvor regeringen lige nu sidder og prøver at lande en aftale med Dansk Folkeparti om en ny erhvervs- og iværksætterpakke.

Rapporten lægger op til et farvel til afgifter for i alt 400 mio. kr. Regeringen har lagt op til at bruge 300 mio. kr.

»Jeg synes generelt, at vi har alt, alt for mange afgifter, og jeg synes, det er svært at forklare danskerne, hvorfor der er afgifter på alt fra engangslightere over te til ringbind, men jeg skal også som ansvarlig minister sørge for, at der er finansiering til at afskaffe de her ting,« siger Karsten Lauritzen.

Hvor regeringen især ønsker sig et opgør med nøddeafgiften, har Dansk Folkeparti andre ønsker, der nu skal forhandles om.

»Det vi i første omgang spiller ud med er, at man fjerner emballageafgiften. Det koster cirka 100 mio. kr.,« lød det i sidste uge fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl til Børsen, hvor han også listede en række andre forslag.

»Så har vi sammenlagt en pakke på omkring 0,5 mia. kr.,« sagde DF-formanden.

Læs også
Top job