Politik

Danske Bank: Rentemøde overskygges af mulig Fed-udnævnelse torsdag

Trump vælger højst sandsynlig komitémedlem, Jerome Powell som ny centralbankdirektør, lyder det.

An eagle sculpture stands on the facade of the Marriner S. Eccles Federal Reserve building in Washington on Nov. 18, 2016. Photo: Andrew Harrer/Bloomberg

Onsdagens rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, overskygges af, at præsident Donald Trump torsdag ventes at løfte sløret for, hvem der skal være overtage chefposten, når Janet Yellens periode udløber til februar.

Det vurderer Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

- Vi forventer på linje med resten af økonomerne og investorerne i markedet ikke, at den amerikanske centralbank kan finde på at ændre på renten.

- Mødet i den amerikanske centralbank bliver overskygget af, at præsident Donald Trump forventes at offentliggøre den næste amerikanske centralbankdirektør i morgen, skriver Mikael Olai Milhøj.

Senioranalytikerens hovedscenario er, at rentemødet den 13. december derimod vil byde på en rentestigning.

Baseret på futures-estimater vurderes sandsynligheden for en rentestigning her til at være 66,8 pct. ifølge Bloomberg News.

Mikael Olai Milhøj peger på, at den amerikanske præsident traditionelt genvælger den siddende chef for Federal Reserve. Donald Trump vil dog have sine egne personer ind på nøgleposter, og derfor falder valget sandsynligvis på Federal Reserve-guvernør Jerome Powell.

- Det mest sandsynlige er, at Trump udnævner Jerome Powell, der i forvejen er komitémedlem, som ny centralbankdirektør.

- Powell er trods sin manglende baggrund som uddannet økonom et oplagt valg, fordi han står for status quo, men er republikaner, skriver senioranalytikeren.

Jerome Powell er ifølge Mikael Olai Milhøj en slags "Yellen i republikanske klæder", men valget kan også falde på John Taylor, som er økonom ved Stanford University.

- Et andet bud er John Taylor, som har en markant større indsigt i økonomi fra et akademisk perspektiv, hvilket typisk er et plus, når man skal vurderes som egnet til at være centralbankdirektør.

- John Taylor er dog mere ”hård” forstået på den måde, at han har argumenteret for, at den pengepolitiske rente i USA ikke er høj nok i øjeblikket.

Federal Reserve kommer med sin rentemeddelelse onsdag kl. 19 dansk tid.

BRANCHENYT
Læs også