Økonom: Danskerne ved skræmmende lidt om boliglån

Mange danskere ved alt for lidt om boliglån, afslører ny undersøgelse.

Artiklens øverste billede
"Der er rystende, at der er så store huller i danskernes viden om boliglån," siger Camilla Skovsbo Erichsen.

"Det er skræmmende."

Så kort og kontant er kommentaren fra forbrugerøkonom Camilla Skovsbo Erichsen fra Sydbank til en undersøgelse af danskernes viden om boliglån.

Undersøgelsen er gennemført af analysehuset YouGov for Penge- og Pensionspanelet, og den viser bl.a., at kun 71 pct. af de adspurgte ved, at der skal betales rente af et boliglån.

Viden med store huller

Undersøgelsen er gennemført blandt boligejere, der inden for de seneste tre år har optaget et boliglån. Den viser, at der er store huller i vores viden om afdrag, bidrag, gebyrer, tinglysning og obligationer.

Eksempelvis ved kun 43 pct., at der betales bidrag for et realkreditlån. Samtidig viser undersøgelsen, at boligejere over 50 år ved væsentligt mere end boligejere op til 35 år.

"Vores undersøgelse viser, at der er visse huller i nogle af låntagernes forståelse af deres boliglån. Således giver over halvdelen op, når de skal svare på, hvilke lån der altid kan omlægges til kurs 100," lyder det fra professor Carsten Tanggaard, der er formand for Penge- og Pensionspanelet.

"Derfor har vi udbygget vores guide til boliglån på rådtilpenge.dk. I løbet af sommeren vil Penge- og Pensionspanelet også udvikle nogle videoer, der kan lære forbrugerne om boliglån på en anderledes og lettilgængelig facon," tilføjer han.

Det er rystende

"Det er da rystende, at der er så store huller i boligejernes viden om boliglån," siger Camilla Skovsbo Erichsen.

"Det er måske ikke så overraskende, at de ældre boligejere ved mere end de yngre, som ikke har haft så mange år på boligmarkedet.

Men det understreger blot vigtigheden af, at nye og kommende boligejere sætter sig grundigt ind i forholdene, før de køber en bolig," forklarer Camilla Skovsbo Erichsen.

Fokus på bidragssatser

Hun undrer sig over, at kun 43 pct. har viden om bidragssatserne.

"Det er noget overraskende i betragtning af det fokus, der netop har været på bidragssatserne. De er netop blevet sat op, og det har stor betydning for boligejere med rentetilpasningslån, hvor bidragssatsen kan være større end renten," forklarer hun.

Det burde være 100 pct.

Men mest overrasket er hun over, at kun 71 pct. har styr på, at der skal betales renter af boliglånet.

"Det burde jo være 100 pct. Derfor kan man også formode, at der findes boligejere med 5 og 7 pct. obligationslån, som reelt ikke er klar over, at de kan spare mange penge ved at omlægge til et 3 pct. lån," siger Camilla Skovsbo Erichsen.

Hun har også hæftet sig ved, at kun 63 pct. af boligejerne op til 35 år ved, at der skal betales renter. 60 pct. af dem ved, at der skal betales afdrag.

Hvad med grundskyld?

"Det sidste kan måske til dels forklares med, at de lige nu har afdragsfrie lån og derfor svarer ud fra deres egen situation. Men man kan jo gå videre og spørge, om de har kendskab til ejendomsskatter og grundskyld.

Undersøgelsen understreger vigtigheden af, at alle boligkøbere får en meget grundig vejledning inden en handel," siger Camilla Skovsbo Erichsen.

"Jeg kan kun opfordre både nuværende og eventuelle kommende boligejere til, at de følger med i, hvad der sker på boligmarkedet. Bolighandlen er typisk den største investering, vi foretager. Derfor er det så meget mere vigtigt, at vi ved, hvad vi foretager os," tilføjer hun.

Geografiske forskelle

Undersøgelsen viser i øvrigt, at mænd er mere risikovillige end kvinder, og at københavnere er mere risikovillige end jyder, når det gælder vigtigheden af at kende ydelsen på boliglån over flere år.

På landsplan foretrækker 41 pct. et fastforrentet obligationslån med afdrag efterfulgt af rentetilpasningslån med afdrag med 20 pct. og rentetilpasningslån uden afdrag med 13 pct.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.