Privatøkonomi
0

Pensionister i dyre kommuner tvinges til at indefryse boligskat

I kommunerne omkring København er det mest populært at indefryse grundskylden.

Foto: Colourbox

Når pensionister vælger at indefryse deres grundskyld, sker det som oftest af nød. Ikke for at forsøde alderdommen yderligere.

Fra næste år er renten for at benytte sig af indefrysningen fastsat til blot 1 pct., men det er ikke muligheden for at få et billigt lån, der lokker. Indefrysningen sker, fordi mange pensionister har svært ved at betale grundskylden, viser tal fra Ældre Sagen og Danmarks Statistik. De sidder typisk i dyre huse, men med en beskeden pension.

Det typiske billede er, at der er tale om pensionister uden likvid formue. Samtidig er den disponible indkomst for folkepensionister, der har indefrosset deres ejendomsskat lidt lavere end for de pensionister, der ikke har.

»Tallene tyder ikke på, at pensionisterne bruger ordningen som en nem måde til luksus. Der er givetvis mange, der har købt bolig på et tidspunkt, hvor priserne var lavere, end de er i dag, og som ikke havde forventet, at grundskylden ville stige så meget eller så hurtigt, som den har gjort de seneste 15 år,« siger boligøkonom i Nordea kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Personer over 65 år og modtagere af visse pensioner og efterløn kan få indefrosset den del af boligskatten, som kaldes grundskyld. Det har ca. 60.000 pensionister benyttet sig af. En undersøgelse fra Ældresagen viser, at der er stor forskel på, hvem der benytter sig af ordningen.

Her er den indefrosne grundskyld størst og mindst:

Top 10Bund 10
HerlevVesthimmerland
TårnbyMorsø
HvidovreÆrø
GladsaxeStruer
DragørRebild
RødovreBrønderslev
AlbertslundThisted
BallerupSkive
BrøndbyVejen
RudersdalMariagerfjord

Kilde: Nordea og Danmarks Statistik

Ca. 15 pct. af de folkepensionister, der bor i ejerbolig, har valgt at indefryse deres ejendomsskat, og det gennemsnitlige lån er på ca. 132.000 kr. pr. familie. De pensionister, der vælger at indefryse deres ejendomsskat, bor typisk i dyrere huse, end de pensionister, der ikke gør. Således ligger den gennemsnitlige regning til grundskyld på 17.000 kr. om året blandt de pensionister, der indefryser, mens den ”kun” ligger på 9.000 kr. blandt de pensionister, der ikke gør det.

De største lån til indefrossen grundskyld findes i kommunerne nord for København, hvor grundskylden er højest. Men hvis man opgør den indefrosne ejendomsskat i forhold til regningens størrelse, er det boligpensionisterne vest for København, der er flittigst til at benytte ordningen.

»I Herlev og Taarnby ligger regningen til grundskyld på ca. 20.000 kr. om året, mens den i Vesthimmerland og på Morsø blot ligger på 3.000-3.500 kr. om året. Det er en stor forskel, og derfor er det ikke så underligt, at der er flere herlevgensere end morsingboer, der vælger eller har behov for at benyttet indefrysningsordningen,« mener Lise Nytoft Bergmann.

Top-10 listen viser, at indefrysningsordningen primært benyttes i kommuner, hvor grundskylden er høj, men hvor den private formue ikke er særligt stor. For selv om regningen til grundskyld er mere end dobbelt så høj på Frederiksberg som i Herlev, er boligpensionisterne på Frederiksberg slet ikke på top 10-listen. Det kan formentlig forklares med, at de i gennemsnit har større likvid formue at trække på, så de ikke tvinges til at optage gæld for at blive i boligen.

BRANCHENYT
Læs også