Privatøkonomi
0

Danskerne får en aktiesparekonto - men skal du investere?

Der er både positive og negative ting ved den nye aktiesparekonto, lyder vurderingen. Og kontoen er ikke for alle.

Når aktiesparekontoen træder i kraft i 2019, får danskerne mulighed for at investere 50.000 kr. årligt i aktier. Foto: Jan Dagø

Fra den 1. januar 2019 får alle danskere mulighed for at bruge en såkaldt aktiesparekonto, der skal gøre det mere attraktivt at investere i aktier.

Det var en del af den erhvervspakke, som regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale i weekenden blev enige om.

Men inden man kaster sine penge i aktiesparekontoen, skal man gøre sit hjemmearbejde. Sådan lyder rådet fra investeringsøkonom Per Hansen fra børsmægleren Nordnet. Han mener, at investorer især kan få glæde af kontoen på to punkter:

For det første bliver et eventuelt udbytte på aktiesparekontoen kun beskattet med 17 pct. Handler man i dag med aktier på almindelig vis, bliver gevinster på op til 51.700 kr. beskattet med 27 pct. Ved at bruge aktiesparekontoen sparer man altså 10 pct. i skat.

»For det andet kan investorer tilmed spare ekstra meget i et supergodt aktieår,« forklarer Per Hansen.

Han henviser til, at aktiegevinster over 51.700 kr. i dag beskattes med 42 pct. På aktiesparekontoen er beskatningen 17 pct. - uanset hvor store gevinster man får.

Når aktiesparekontoen træder i kraft i 2019, får danskerne mulighed for at investere 50.000 kr. årligt i aktier. Det er loftet på kontoen. Men beløbet kan optrappes gradvist frem mod 2022, hvor det så vil være på 200.000 kr.

De årlige stigninger skal dog godkendes af forligskredsen, og derfor er det altså ikke givet, at loftet faktisk hæves. Regeringen og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) havde ellers satset på et loft på 500.000 kr. - men det var ikke muligt at få forhandlet igennem.

Per Hansen vurderer, at danskere, der i forvejen er aktieinvestorer, nok vil splitte deres beholdning op, så de har 50.000 kr. på aktiesparekontoen og resten placeret på samme måde som før.

Netop loftet på 50.000 kr. er en af de mindre positive ting ved aktiesparekontoen, mener Per Hansen, fordi investorer skal »bruge ressourcer på at ændre deres aktieportefølje.«

Flere fagforeninger har udtalt, at det næppe bliver deres medlemmer, der kaster sig over den nye aktiesparekonto.

BRANCHENYT
Læs også