Privatøkonomi

Populær julegave risikerer at blive beskattet

Gaven fra chefen kan blive knap så god, hvis man ikke er opmærksom.

Grænsen for den skattefrie julegave til medarbejderne er ligesom sidste år 800 kr. inkl. moms. Foto: Linda Johansen.

Virksomheder over hele landet er lige nu ved at planlægge, hvad de vil give deres ansatte i julegave. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvad din chef beslutter sig for at forkæle dig med i den søde juletid.

Hvis valget falder på et gavekort, er det potentielt en dårlig idé. De fleste gavekort kan nemlig ikke gives skattefrit og udløser derfor en regning fra Skat.

»Nogle tror måske, at det er et forhold, som Skat ser gennem fingre med, men det er det desværre ikke. Vi har set eksempler, hvor Skat har krævet beskatning af gavekort helt ned til en værdi på kun 50 kr.,« skriver revisionsfirmaet BDO i sit nyhedsbrev Depechen.

Grænsen for den skattefrie julegave til medarbejderne er ligesom sidste år 800 kr. inkl. moms. Har chefen i årets løb ikke givet andre gaver, kan julegaven være på op til 1.100 kr., før der skal svares skat af den. Det er den øvre grænse for skattefrie personalegoder.

Hvis virksomheder vil undgå, at medarbejdere skal betale skat af et gavekort, kræver det, at det giver adgang til at vælge en eller flere gaver fra en liste med ting, der er udvalgt af arbejdsgiveren. Det gælder også gavebeviser til eksempelvis bestemte restauranter.

»Julegaver i form af de såkaldte smartboxes og lignende anses ikke for gavekort og kan derfor godt gives skattefrit som julegave,« skriver BDO.

Virksomheder skal i øvrigt være opmærksomme på, at det ikke kun er gavekort, der potentielt udløser en regning fra Skat. Pengegaver er altid skattepligtige - også når de gives op til jul.

Hvis en arbejdsgiver vil forkæle sine ansatte med en storstilet julefrokost, er der også grund til at være på vagt.

Sådan er reglerne for beskatning af julefrokost

Her giver skatteadvokat Lars Emde Poulsen fra Advodan en guide til årets julefrokost:

  • 1. Holder I ofte fest? Som udgangspunkt kan virksomheden trække alle sine udgifter til julefrokosten skattemæssigt fra. Men hvis julefrokosten f.eks. består af en rejse, der varer flere døgn, bliver medarbejderne beskattet.
  • 2. Hvor holdes festen? Om der er momsfradrag, afhænger af i hvilke lokaler, julefrokosten afholdes. Hvis julefrokosten f.eks. holdes i kantinen, kan virksomheden ikke få fradrag for momsen til udgifterne. Dog er der fuldt fradrag for momsen på leje af stole og borde, mens der ikke er fradrag for catering. Foregår festen ude i byen, kan virksomheden derimod få fradrag for 25 pct. af momsen for den samlede kuvertpris.
  • 3. Hvad laver I til festen? Uanset om festen holdes ude eller hjemme, kan momsen for underholdning ikke trækkes fra. Indgår det som en del af kuvertprisen på en restaurant, kan der evt. være fradrag for en del af momsen. Men det kan ikke siges med sikkerhed og vil kræve en konkret vurdering. Kombinerer virksomheden teambuilding med julefrokost, er der fuldt momsfradrag for teambuilding-aktiviteterne.
  • 4. Overnatter I efter festen? Hvis arbejdsgiver giver en overnatning på f.eks. et hotel efter festen, er der 100 pct. fradrag af momsen på selve overnatningen. Husk dog at splitte regningen op, så overnatning og morgenmad betales hver for sig. Der er nemlig kun 25 pct. fradrag for morgenmaden.
  • 5. Giver du transporten? Julefrokosten holdes ikke nødvendigvis uden for hoveddøren. Især i store virksomheder er der derfor tradition for at booke bustransport frem og tilbage til restauranten for medarbejderne. I det tilfælde er der 100 pct. momsfradrag for udgifterne til transport.

Kilde: Advodan.

Som udgangspunkt kan hele regningen for julefrokosten trækkes fra i skat. Det gælder alt lige fra leje af lokale, mad og drikkevarer til underholdning og transport.

Men hvis festen tager overhånd, kan den ende med skattemæssige tømmermænd. F.eks. hvis der lidt for ofte holdes den slags fester, eller hvis man planlægger at invitere medarbejderne ud at rejse i flere døgn.

BRANCHENYT
Læs også