Privatøkonomi

Byggegrunde bliver revet væk: Her kan du få en for 1 krone

Store prisforskelle på byggegrunde i Danmark.

Der er gang i byggeriet, og der er allerede nu solgt flere byggegrunde end i hele 2016. Arkivfoto: Niels Hougaard. Foto: Niels Hougaard.

Den dyreste byggegrund koster 12,5 mio. kr. - den billigste blot 1 krone. Men chancen, for at begge bliver solgt, er stor. Der er nemlig for alvor kommet gang i salget af byggegrunde, viser en opgørelse fra Boligsiden.dk.

Fra januar til oktober i år er der solgt 2.049 grunde, og det er mere end i hele 2016 og dobbelt så mange som for fem år siden.

Salget har siden 2012 været stigende år for år, og der er fremgang måned for måned. Alene i oktober lå salget af helårsgrunde 130 pct. over niveauet for fem år siden.

»Det er blevet mere attraktivt at bygge selv, og årsagerne er blandt andet, at det giver frihed til at tilpasse boligen efter egne behov, men også at du kan få et energirigtigt hus, der vil være noget nær vedligeholdelsesfrit i mange år efter indflytningen. I tallene for salget af helårsgrunde ser vi tydeligt den stigende interesse for at bygge sit eget hus, men vi ser det også i det stigende antal af byggegodkendelser,« siger kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, Birgit Daetz.

Her er den dyreste grund.

Her er den billigste grund.

Siden første kvartal 2012 og frem til samme periode i år er antallet af byggegodkendelser steget 40 pct., viser tal fra Danmarks Statistik.

Salget i november lægger sig som regel op ad oktobersalget, mens det daler en lille smule i julemåneden. Birgit Daetz forventer derfor et samlet salg i 2017, der ligger et pænt stykke over de foregående år.

»Den stigende interesse har helt naturligt fulgt den økonomiske udvikling. I nedgangstider er byggelysten minimal, men de seneste års fremgang har boostet boligkøbernes tro på markedet. Når det går godt økonomisk, tager folk flere chancer, og der bliver færre skridt fra drøm til handling, når det kommer til boligkøbet,« siger Birgit Daetz.

Der er lige nu omkring 4.200 helårsgrunde til salg, hvoraf den dyreste, der er beliggende i Rungsted Kyst, koster 12.500.000 kr. Den billigste, som findes i Gram i Sydjylland, kan købes for blot 1 krone.

Læs også
Top job