Privatøkonomi
0

Her er det en dårlig forretning at bygge nyt hus

Byggeomkostningerne er stort set ikke steget i 2017.

Der bygges på livet løs flere steder i landet, men ikke alle steder er det en god forretning. Foto: Niels Hougaard.

Boliger skyder op i rekordfart i og omkring de store byer, og der bygges for ca. 100 mia. kr. om året i hele landet. Men det er ikke nødvendigvis en god forretning at bygge nyt alle steder.

I Vest- og Sydsjælland er forskellen på priserne på nybyggede boliger og eksisterende boliger så stor, at det bliver svært at få pengene hentet hjem igen ved et eventuelt salg.

Lysten til at bygge i de områder er da heller ikke så stor, konstaterer Nykredit i en analyse på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.

»Boligpriserne er steget noget mere i og omkring de store byer. Det betyder også, at det særligt er i og omkring de store byer, at det er blevet mere fordelagtigt at bygge nyt. Vender man omvendt blikket mod Vest- og Sydsjælland, synes priserne på ingen måde at ligge på et niveau, der ansporer til stor fremgang i nybyggeriet,« siger cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer.

Det betyder, at der er en klar tendens til, at byggeaktiviteten ikke er nær så kraftig uden for de store byer som eksempelvis i hovedstadsområdet, hvor byggeaktiviteten i øjeblikket er historisk høj.

Omkostningerne til at bygge nye boliger er steget med blot 0,1 pct. fra 2. kvartal 2017 til 3. kvartal 2017. Det bringer den årlige stigningstakt op på 0,8 pct.

»Det er en meget svag stigning. Status er da også, at byggeomkostningerne stort set ikke er steget her i 2017,« siger Tore Stramer.

Lønningerne udgør en stor del af arbejdsomkostningerne, og opsvinget i byggesektoren trækker lønningerne op, men kun svagt. Således er arbejdsomkostningerne steget med moderate 2,1 pct. i det seneste år. Materialeomkostningerne er kun steget med 0,3 pct.

»Stilstanden i byggeomkostningerne sker i en situation, hvor renterne er lave, boligpriserne stiger, og dansk økonomi er inde i et tydeligt opsving. Det er i den grad noget, der understøtter byggeaktiviteten. Det er slet og ret meget fordelagtigt at bygge nyt for tiden,« mener Tore Stramer.

Dertil betyder opsvinget, at mange danskere og virksomheder har mod på det. Der var således også en massiv fremgang i boliginvesteringerne på 11 pct. i 2016, og udviklingen fortsætter i år, hvor der er udsigt til en fremgang på ca. 6 pct. Det betyder også, at boliginvesteringerne nu ligger på det højeste niveau siden starten af 2009.

Den høje byggeaktivitet er godt nyt for dansk økonomi, da det giver god medvind til væksten, understreger Tore Stramer. Byggeinvesteringerne udgør i øjeblikket årligt knap 100 mia. kr., svarende til 4,5 pct. af BNP.

Samtidig lægger den høje byggeaktivitet i de store byer en dæmper på den ellers kraftige fremgang i boligpriserne.

»Hvis ikke det havde været for den massive byggeaktivitet i hovedstaden, ville prisvæksten på særligt ejerlejlighedsmarkedet have været endog meget kraftig,« siger Tore Stramer.

BRANCHENYT
Læs også