Danskerne slipper billigere ved svindel med betalingskort

Fra nytår tvinger nye EU-regler landets banker til at skære dybt i privatkunders selvrisiko ved misbrug af f.eks. dankort. Årligt ventes det at spare forbrugerne for et større tocifret millionbeløb.

Fremover bliver det billigere, hvis svindlere misbruger dine kortoplysninger. Samtidig viser tal fra Nets, at svindlen med betalingskort i Danmark er eksploderet. Foto: Finn Frandsen Foto: Finn Frandsen

Nye EU-regler betyder, at forbrugerne fremover slipper markant billigere, hvis f.eks. deres dankort bliver misbrugt.

I dag risikerer forbrugerne at hænge på de første 1.100 kr. af regningen ved misbruget. Fra nytår bliver det beløb sat ned til 375 kr.

Sagen kort
  • Den 1. januar træder nye regler i kraft, som bl.a. skal øge sikkerheden ved elektroniske betalinger.
  • Elektroniske betalinger er f.eks. brug af dankort, kreditkort som MasterCard eller MobilePay både i butikker og ved e-handel.
  • Der indføres nu krav om, hvad EU-Kommissionen kalder stærk kundeautentifikation.
  • Det betyder, at købet altid vil kræve mindst to uafhængige faktorer, for at købet går igennem.
  • Det kan f.eks. være kortoplysninger fra et dankort kombineret med en engangskode, som man modtager på sms og skal taste ind, for at købet går igennem.
  • Det kan også være krav om at verificere købet med Nemid, særlige passwords, fingeraftryk eller andre særlige tiltag.
  • Samtidig med de øgede sikkerhedskrav sænkes forbrugernes selvrisiko ved misbrug af f.eks. betalingskort fra i dag 1.100 kr. til 375 kr.
  • Optræder kortholderen groft uagtsomt i omgangen med sine sikkerhedsoplysninger, risikerer man dog fortsat en selvrisiko på i værste fald 8.000 kr., ligesom man vil hæfte for hele misbruget, såfremt der er tale om et forsætligt misbrug.

I Forbrugerrådet Tænk hilser man de nye regler velkommen.

»Det betyder, at man som forbruger kan være endnu mere tryg ved sit betalingskort,« siger Troels Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Tal fra Nets viser, at misbruget af dankort eller Visa/dankort herhjemme er steget eksplosivt de senere år.

Selv om 375 kr. for nogen måske kan virke som en bagatel, så er det alligevel så ubehageligt at blive udsat for misbrug, at det i sig selv gør, at folk passer på.

Troels Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk

I 2013 blev danskernes mest populære betalingskort lænset af kriminelle for 47,5 mio. kr. I 2016 var misbruget vokset til 104,6 mio. kr., mens svindel med danske betalingskort i både ind- og udland sidste år løb op i mere end 300 mio. kr.

Nordea har netop meddelt sine privatkunder, at selvrisikoen frem over sænkes til 375 kr. Alligevel venter storbanken ikke, at den lavere selvrisiko får kunderne til at blive mere sløsede med sikkerheden.

»Vi forventer ikke, at de ændrede vilkår vil medføre væsentlige ændringer i vores kunders omgang med deres betalingskort. Det er vores opfattelse, at vores kunder generelt er gode til at passe på deres betalingskort,« siger Stine Wind, pressechef i Nordea i Danmark.

Forbrugerrådet Tænk deler denne opfattelse.

»Selv om 375 kr. for nogen måske kan virke som en bagatel, så er det alligevel så ubehageligt at blive udsat for misbrug, at det i sig selv gør, at folk passer på,« siger Troels Holmberg.

Mens kortholderne fremover slipper billigere, lander en større del af regningen hos landets 78 banker. Det bekymrer dog ikke Finans Danmark, fordi der samtidig skrues op for sikkerheden ved bl.a. kortbetalinger.

»Derfor håber vi, at ændringerne helt overordnet vil føre til en styrket forbrugerbeskyttelse og mindske misbruget og tabene fremadrettet,« siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i bankernes interesseorganisation Finans Danmark.

De nye regler er vedtaget af et enigt folketing. Her er vurderingen, at den lavere selvrisiko for forbrugerne vil øge den årlige regning til bankerne med ca. 46 mio. kr.

Læs også
Top job