Privatøkonomi

Frit valg på lånehylderne: 2 pct. lånet er tilbage

Der er nu to 30-årige lån at vælge imellem.

To forskellige 30-årige lån med afdrag koster stort set det samme. Foto: Søren Schnoor

Kursfesten er stoppet for realkreditobligationerne, og 2 pct. lånet er igen tilbage i en kurs lige under 100. Dermed har boligejerne nu to attraktive 30-årige boliglån at vælge imellem: Et 2 pct. lån med en kurs lige under 100 og et 1,5 pct. lån med en kurs tæt på 96.

I Realkredit Danmark er man dog ikke i tvivl om, at det er 2 pct. lånet, man skal vælge.

»Selv om der har været meget hype omkring introduktionen af 1,5 pct.-lånet, ser vi 2 pct.-lånet som et bedre alternativ her og nu. Det primære argument er, at der er væsentligt større risiko for indlåsningseffekt på 1,5 pct.-lånet, og dermed er der langt fra nogen garanti for, at lånet vil være en god friværdiforsikring i ens bolig, hvis renterne stiger engang i fremtiden og presser boligpriserne ned,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Hvis der ikke er god likviditet i obligationsserien, hjælper det ikke meget, at 1,5 pct.-lånet på det teoretiske plan har en større kursfølsomhed end 2 pct.-lånet, mener han. Netop friværdibeskyttelsen er et stærkt argument for at vælge et fast forrentet lån i øjeblikket.

Den månedlige ydelse på et 1,5 pct. og et 2 pct.-lån er stort set den samme.

I Realkredit Danmark koster det 3.797 kr. om måneden efter skat at låne 1 mio. kr., hvis man vælger et 2 pct. lån. Et 1,5 pct. lån er lidt dyrere med 3.812 kr.

At det lån er dyrest, skyldes, at restgælden bliver større på grund af kurstabet.

Hvis man vil have et afdragsfrit lån med fast rente, er 2 pct. lånet eneste mulighed. Kursen på det er ca. 98,5.

BRANCHENYT
Læs også