Privatøkonomi

Køberrådgiver: Vent med forældrekøb til 2018

Køberrådgiver anbefaler sine forældrekøbs-kunder at have is i maven og vente med at købe lejligheder til deres børn til næste år. Nye låneregler vil betyde et fald på boligmarkedet, spår Bomae.

Man skal ikke nødvendigvis styrte ud og købe bolig til sine børn på nuværende tidspunkt. Et fald på markedet er sandsynligt som følge af kommende lånestramninger, mener køberrådgiver. Foto: Adam Schnack

Man skal ikke fare ud på boligmarkedet og købe bolig til sine børn på nuværende tidspunkt. I hvert fald ikke, hvis man kan vente.

Det mener Bomae, der yder køberrådgivning i København.

Det skyldes, at der fra 1. januar træder nye låneregler i kraft, der ifølge Bomae, vil få stor betydning for forældrekøbs-lejligheder. Jovica Stankovic, finansiel rådgiver og partner ved Bomae, forudser et dyk i forældrekøb fra 1. januar som resultat er de nye stramninger.

»Min forventning er, at de nye låneregler vil betyde et fald i antallet af forældrekøb. Der vil være forældrekøbere, der vil få sat i udsigt, at de ikke kan optage det lån, de vil. Så der vil klart være nogen, som synes, at kalkulen så ikke hænger sammen med huslejen. Derfor vil nogle nok vælge at bidrage til huslejen, frem for at købe en lejlighed til 2-3 mio. kr.,« siger Jovica Stankovic.

Stramningerne betyder, at hvis man har en gældsfaktor, der overstiger faktor fire og/eller en belåningsgrad på mere end 60 pct., så bliver man afskåret fra at optage de "billigste" lånetyper såsom variable lån med afdragsfrihed. Og det bliver konsekvensen for mange forældrekøbere, fordi mange har gæld i egen bolig.

Ifølge Bomae udgør den type lejligheder som forældrekøberne går efter en fjerdedel af markedet. Hvis der sker et fald i antallet af forældrekøbere, sker der et fald i efterspørgslen på denne type lejligheder - og dermed også et fald i priserne.

»Intentionerne ved de nye låneregler har aldrig været, at priserne skulle falde. Men jeg tror altså, at vi vil se et prisfald. Vi har allerede set de første indikationer,« vurderer han.

Når Bomae forhandler forældrekøb, er de begyndt at indregne de nye låneregler. I Oslo har man indført stramninger, der ligner de stramninger, der indføres i Danmark, dog noget strammere. I Oslo må boligkøberne f.eks. højst have en gældsfaktor på 5, og så er der højere udbetalingskrav end herhjemme.

»Vi skeler selvfølgelig mod Oslo, hvor priserne er faldet med 10 pct. Et sådan fald på en forældrekøbslejlighed kan jo hurtigt løbe op i et par 100.000 kr. I de lejligheder, der sættes til salg nu indregnes en prisstigning. Hvad nu, hvis det var et prisfald? Uanset, hvor stort eller lille det er, så skal boligen jo være billigere end de boliger, der blev sat til salg for en måned eller tre siden. Når vi forhandler på vegne af køberne, forhandler vi på, at tendensen for vores købere skal være nedadgående. Alle parametre peger mod, at priserne skal løje lidt af,« mener han.

Også i Stockholm har man indført stramninger. Her er priserne faldet 8,5 pct. siden maj i år.

Ifølge ham er afslag i den størrelsesorden svære at få, på det nuværende marked.

»Det er dét vi som køberrådgivere kigger på. Derfor anbefaler vi vores kunder at have is i maven. Vi siger til kunderne: Ingen desperate køb. Lad os lige teste markedet og se hvad der sker,« siger Jovica Stankovic.

De nye låneregler træder i kraft 1. januar 2018. 

BRANCHENYT
Læs også