Privatøkonomi

Prisen på ejerlejligheder løber fra resten af boligmarkedet

Ejere af lejligheder har gjort en langt bedre forretning end husejere de seneste år. Der er kommet en skævvridning i boligmarkedet siden finanskrisen.

Der har været fart på ejerlejlighedspriserne de senere år. Arkivfoto: Lars Krabbe

Ejere af lejligheder har gjort en langt bedre forretning end husejere de seneste år. Priserne på ejerlejligheder ligger nu knap 10 pct. over topniveauet før finanskrisen, mens enfamiliehuse er 2 pct. og sommerhuse hele 18 pct. under det gamle topniveau.

2017 tegner ellers til at blive et usædvanligt godt boligår.

»Vi har haft endnu et år med lav rente, faldende arbejdsløshed og reallønsfremgang, og derfor er boligpriserne forsat med at stige. Det er naturligvis godt for boligejerne, men igen i år er det bestemt ikke alle, der har fået lige meget ud af stigningen,« siger cheføkonom hos Spar Nord Jens Nyholm.

Ejerlejlighedspriserne er ifølge de seneste tal fra Boligsiden.dk steget med hele 9,5 pct., mens en-familiehusene må nøjes med en stigning på godt 4 pct.

»Siden 00’erne har værditilvæksten for de forskellige boligtyper faktisk fulgtes pænt ad – både op til, under og umiddelbart efter finanskrisen. Den tendens er dog brudt nu, og det medfører store forskelle i boligejernes boligformuer,« fastslår Jens Nyholm.

I løbet af 2016 nærmede stigningstakten for enfamiliehuse og for ejerlejligheder sig ellers hinanden. Her steg priserne på husene med 4,8 pct. og 7,6 pct. på ejerlejligheder.

På landsplan ligger prisen på en ejerlejlighed nu knap 10 pct. over toppen i 2006, mens huspriserne stadig ligger 2 pct. under - og sommerhuspriserne er den absolutte bundskraber med hele 18 pct. under toppen før finanskrisen.

2017 var også året, hvor belåningsgrænsen for realkreditlån til sommerhuse blev hævet fra 60 til 75 pct., og ændringen har allerede været med til at sætte skub i markedet.

Prisen på sommerhuse i Danmark er fra 2016 til 2017 steget med cirka 2,7 pct. til en kvadratmeterpris på 15.255 kr.

Meget tyder på, at priserne fortsat vil stige i 2018, og det gælder for alle boligtyper.

»De store stigninger, der er set i de største byer, forventes at gå lidt ned i tempo og i stedet sprede sig til attraktive områder i oplandet og de større byer. Dog vil der fortsat være en skævvridning af landet, da befolkningsfremskrivningen viser, at hele 24 kommuner kommer til at miste borgere i de kommende år, mens de store byer fortsat fungerer som magneter,« mener Jens Nyholm.

Læs også
Top job