Privatøkonomi

PostNords nytårshilsen: Dyrere breve og slut med at betale girokort på posthuset

Postforretningen volder fortsat PostNord Danmark økonomiske problemer. Fra nytår hæves prisen på almindelige breve fra 8 kr. til 9 kr. Dermed er prisen steget 38 pct. på bare tre år.

Fra nytår bliver det dyrere at sende almindelige breve på op til 50 gram. På et år er antallet af sendte breve faldet med 20 pct., oplyser PostNord Danmark. Arkivfoto: Mik Eskestad. Foto: Mik Eskestad

Fra nytår hæver PostNord Danmark nok engang prisen for at sende almindelige breve.

Fremover kommer det til at koste 9 kr. at sende en hilsen til moster Anne svarende til en prisstigning på 12,5 pct.

»Med færre breve per aflevering bliver omkostningerne på det enkelte brev højere, og derfor må vi også hæve prisen,« forklarede Jørgen Loft Holm, chef for brevområdet i PostNord Danmark, da prisstigningerne blev meldt ud den 29. september.

Fra 1. januar 2018 kan du ikke længere betale dine regninger, hæve eller indsætte penge her på posthuset.

Meddelelse til kunderne på landets posthuse fra PostNord og Danske Bank.

Det er langt fra første gang, at PostNord Danmark skruer på priserne. I 2014 kostede det kun 6,50 kr. at sende et såkaldt B-brev.

Dermed har den kriseramte postkæmpe hævet prisen på et almindeligt brev med 38 pct. på tre år. Men danskerne kan dog lune sig ved, at det fortsat er muligt at sende breve.

Anderledes forholder det sig med betaling af girokort. Fra nytår er det slut med at betale regninger på postkontoret.

At det er slut med indbetalingskort på posthuset, fremgår kun af kortfattede meddelelser på de enkelte posthuse, hvor kunderne kan læse: »Fra 1. januar 2018 kan du ikke længere betale dine regninger, hæve eller indsætte penge her på posthuset.«

Slutfløjtet kommer, selv om prisen for at betale et girokort siden 2010 er steget fra 25 kr. til nu 40 kr. – en stigning på 60 pct.

Men det er stadig ikke nok til at gøre ordningen til en rentabel forretning, lød det i maj fra Danske Bank, der i 20 år har håndteret postkundernes betalinger efter aftale med PostNord Danmark.

»Det er relativt få, der bruger postbutikkerne til betaling af regninger i dag. Og det bliver færre og færre,« forklarede Torben Elling Gamst, senior vice president i Danske Bank, i maj til Politiken.

På fire år er antallet af girokortbetalinger på de godt 180 posthuse, som i dag håndterer betalingen af danskernes regninger, faldet med 75 pct., lyder meldingen.

Mens prisen på almindelige breve tager endnu et hop, fastholder PostNord Danmark prisen på de såkaldte Quickbreve, der garanteres omdelt fra dag til dag. Efter nytår vil et Quickbrev på max. 100 gram fortsat koste 27 kr. at få omdelt.

Læs også