Privatøkonomi

Skal du købe lejlighed? Prisforskellen på stuen og femte er enorm

Foto: Lars Krabbe Foto: Lars Krabbe

Det er som at høre et barn, der endnu ikke helt har lært at tælle: 25, 26, 28, 32, 37, 39, 38.

Men smider man tusind bagefter, er det hvor meget man skal betale for en lejlighedskvadratmeter, hver gang etagen stiger et trappesæt.

Køber man sin nye ejerlejlighed i stuen, koster den nemlig i gennemsnit 25.941 kroner pr. kvadratmeter, mens lejlighedskøberne fem etager højere oppe i år har lagt godt 13.000 kroner mere for hver eneste kvadratmeter.

I år er lejlighederne på femte sal nemlig i gennemsnit solgt for 39.052 kr. pr. kvadratmeter, viser nye tal fra Boliga.

Dermed er en stuelejlighed godt 33 procent billigere end én på femte.

Ifølge Boliga-direktør Frederik Rovsing er der flere ting, der trækker prisen ned på en stuelejlighed.

– Stuelejligheder vil typisk have et dårligere lysindfald og mere larm fra gadeniveau. Derudover trækker det ned, at der i mange tilfælde vil være frit kig ind fra gaden.

Omvendt kan en stuelejlighed være ideel for ældre mennesker, som slipper for at trave op og ned ad trapperne, og mange børnefamilier vil nok sætte pris på at være tæt på gårdmiljøet, siger Frederik Rovsing.

Tusindkroners trin

Det er dog ikke kun på stueplan, at både flytte-sjak, ømme lårmuskler og bankbog vil takke dig for den jordnære beslutning.

For en lejlighed på første sal skal du nemlig blot betale en lille femhundrede-las mere pr. kvadratmeter, end du skal i stuen. Mens bundkvadratmeterne blot er knap otte procent billigere end lejlighederne på anden sal.

Fjerde sal – 40.000 kr.

I landets to største byer gør prisstigningernes følgeskab med trappetrinene sig naturligvis også gældende.

I København er en gennemsnitlig stuekvadratmeter i 2017 solgt for lige knap 35.000 kr., mens man i fjerde sals-højde har ramt en gennemsnitlig salgskvadratmeterpris på over 40.000 kr.

I Århus har det i år ifølge Boliga kostet 36.085 kroner pr. kvadratmeter at få fingrene i en lejlighed, der ligger på sjette sal eller endnu højere, mens en stuelejlighed i den jyske storby er godt 20 procent billigere.

Læs også