Privatøkonomi

Nu sælges der huse for ca. 20 mio. kr. i timen

2017 blev et godt år for for boligmarkedet. I løbet af året blev flere markante rekorder slået.

Der er for alvor kommet gang i boligmarkedet, og det har øget omsætningen markant, viser nye tal. Arkivfoto: Torben Klint

Knap 20 mio. kr. i timen, 476 mio kr. om dagen eller 173 mia. kr. ialt. For så mange penge købte danskerne bolig for i 2017.

De 173 mia. kr. er mere end dobbelt så meget som i 2012 og 22 mia. kr. mere end 2016, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

I løbet af året blev flere rekorder slået. 2017 blev det første i dette årti, hvor der er blevet solgt boliger for et tocifret milliardbeløb i samtlige måneder. Januar blev med et salg på 11,3 mia. kr. måneden med det mindste salg, mens salget i juni toppede med 17,3 mia. kr.

»Selv om renten var lav i både 2015 og 2016, faldt den yderligere sidste år, og det gjorde det endnu billigere at låne penge til bolig. For mange potentielle boligkøbere øgede det incitamentet til at slå til,« mener Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Købelysten er steget de fleste steder i landet, og det påvirker priserne opad. Det har en selvforstærkende effekt.

»Når priserne stiger, og køberne står klar, bliver incitamentet til at sælge større. Og når der hele tiden, kommer nye attraktive boliger i udbud, opretholdes salgsniveauet. Man kan tale om en form for salgslavine, der rullede i 2017,« siger Birgit Daetz.

Priserne ventes at fortsætte med at stige næste år, mener hun. Samme holdning har man i realkreditinstitutterne. 2017 blev dog året, hvor der også skete en vending på markedet.

»I flere af de større byer er priserne begyndt at flade ud, men fordi prisniveauet i forvejen er højt, og formentlig forbliver sådan, er salget flyttet længere væk fra centrum. Det betyder, at markedet i nogle af yderområderne først er begyndt at mærke en opblomstring inden for de seneste år,« lyder forklaringen fra Birgit Daetz.

Læs også