Privatøkonomi

Rekordlån får danske boligejere til at jagte en lavere rente

De sidste måneder af 2017 bød på ekstremt lave renter. Det fik boligejerne til at reagere.

December bød på det højeste antal lånetilbud for årets sidste måned siden 2014. Foto: Jens Dresling

Årets sidste måneder var travle i de danske realkreditinstitutter. De danske boligejere udnyttede nemlig i stor stil de faldende renteniveauer til at sikre sig et boliglån med en lavere ydelse. Det viser tal fra finanssektorens brancheorganisation Finans Danmark.

Det er det højeste antal lånetilbud i december siden 2014.

»Over halvdelen af alle lånetilbud til ejerboliger og fritidshuse er blevet givet for at omlægge et eksisterende lån eller for at få et tillægslån,« lyder det i en pressemeddelelse fra Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

I december gav realkreditinstitutterne ca. 22.000 lånetilbud, og i fjerde kvartal blev der givet 30 pct. flere lånetilbud sammenlignet med de øvrige kvartaler i 2017.

Det stigende antal lånetilbud faldt sammen med ekstremt lave renteniveauer, som sendte kurserne på de fastforrentede lån op i nye rekordniveauer.

De seneste to år har ca. hver fjerde boligejer omlagt boliglån, viser en opgørelse fra Finans Danmark. 33 pct. af omlægningerne er sket for at få en lavere ydelse, mens 15 pct. har lagt lån om for at sikre sig mod en lavere ydelse.

I øjeblikket har det fastforrentede 30-årige lån i Totalkredit en kurs på over 99 - et niveau lånet har haft siden begyndelsen af november. Og de lave renter kan få flere til at lægge lån om, lyder vurderingen i Totalkredit.

»I går tegnede sig for den 44. bankdag i træk over kurs 99. Det er aldrig set før. De høje kurser førte i slutningen af november til lanceringen af et nyt 30-årigt 1,5 pct.-lån, som kan vise sig at få en god portion opmærksomhed i januar, hvor mange tusinde boligejere har opsigelsesfrist,« skriver Jeppe Borre, som er chefanalytiker i Totalkredit, i en kommentar.

Læs også