Privatøkonomi

3.000 kr. eller 63.000 kr. pr. kvm.: Pris-forskellen på landets huse er enorm

Drømmer man således om et hus på 120 kvadratmeter i Bylderup-Bov ved den dansk-tyske grænse, forlanger sælgerne lige nu i gennemsnit knap en halv million kroner. Foto: Lars Krabbe

Hvis tid er penge, og boligjagten er sat ind, skal man nok begynde at regne på antallet af ledige timer, inden man vælger drømmeadressen.

For er jagten sat ind på et bare nogenlunde gennemsnitligt hus, er forskellen på udbudskvadratmeterpriserne i landets forskellige områder for øjeblikket over 60.000 kroner, viser nye tal fra Boliga.

Drømmer man således om et hus på 120 kvadratmeter i Bylderup-Bov ved den dansk-tyske grænse, forlanger sælgerne lige nu i gennemsnit knap en halv million kroner.

Mens der på Københavns Østerbro kræves en noget mere velpolstret bankbog. Her beder sælgerne om over 7,6 millioner kroner for et tilsvarende hus.

Bylderup-Bov og Østerbro er således de steder i landet, hvor én kvadratmeter hus koster henholdsvis mindst og mest.

I Bylderup-Bov koster en kvadratmeter bolig - som det eneste sted i landet - under 4.000 kroner pr. kvadratmeter. Mens Østerbro-sælgerne - også som det eneste sted i landet - for øjeblikket kræver, at nye købere i gennemsnit lægger over 60.000 kroner for en enkelt huskvadratmeter. Her lyder den gennemsnitlige udbudskvadratmeterpris i januar 2018 nemlig på 63.000 kroner.

Nye i top

Der er ikke blevet plads til de helt store udskiftninger i pristoppen i forhold til sidste år, hvor Nordsjællands-gengangerne blot har byttet lidt rundt.

Dog har to postdistrikter, Vanløse i København, og Holte, der ligger i Rudersdal lige nord for hovedstaden, mast sig ind i det fine selskab.

Udbudskvadratmeterpriserne ligger nemlig på godt 40.000 kroner, hvilket nu og her er nok til at slå traditionelle højdespringere som Virum, Lyngby og Rungsted Kyst på prisen.

- I Nordsjælland og i København har priserne nået et så højt niveau, at mange ikke kan være med. Det giver de berømte ringe i vandet i de omkringliggende kommuner, der har været længere om at komme med på prisstigningerne, siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

Også i bunden af listen kan særligt to postdistrikter glæde sig over at have startet det nye år med priser længere fra bunden end sidste år.

Vesterhavsbyen Bedsted Thy lige syd for Klitmøller og Ranum, der ligger lidt længere østpå ved Limfjorden, har nemlig begge kvadratmeterpriser, der i gennemsnit ligger på over 5.000 kroner. Og det er nok til at flytte dem ud af den bund ti-placering, som begge byer hoppede ind i 2017 med.

- I yderkommunerne er der stor forskel. Generelt går det godt i kommunernes største byer, men når vi kommer ud på landet, hvor der er langt til skoler, og hvor den lokale Brugsen har lukket glasdørene for sidste gang, har de yngre købere stadig ikke interessen, og de høje aldersgennemsnit betyder altså noget for en kommune, siger Lise Nytoft Bergmann.

Så meget koster husene i dit postnummer

Læs også