Privatøkonomi

Størst rabat: Landets billigste områder sænker huspriserne mest

Foto: Peter Hove Olesen

Det er oftest, når priserne er oppe i det leje, hvor man kæmper med de to uenige skal/skal-ikke-stemmer i hovedet, at man rigtig godt kunne bruge et rabatskilt.

Men når det kommer til husmarkedet, viser helt nye tal fra den uafhængige boligside Boliga, at det typisk er i nogle af landets billigste husområder, at priserne i første omgang sættes mest ned.

Sidste år justerede husejerne i 18 danske postdistrikter således prisen ned med ti procent eller mere, da de første gang tyede til det ofte nødvendige salgstrick.

Og det er godt dobbelt så meget, som husejerne på landsplan ellers i gennemsnit satte huset ned første gang, der skulle justeres på prisen. Ser man på hele landet lød den første prisnedsættelse nemlig på 5,8 procent sidste år.

- De store prisnedslag vidner om, at der er et mismatch mellem sælgernes forventninger og de købere, som overvejer at købe bolig langt fra en af de største byer, siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom og chefanalytiker hos Nykredit.

- Det kan hænge sammen med, at i flere af områderne lå boligpriserne for 10 år siden højere, end de gør i dag, og at det nuværende boligmarkedsopsving er langt mere centreret omkring de største byer, end tilfældet var i nullerne. Samtidig er der rigtig mange huse til salg i områderne, og det giver også et nedadgående tryk på den mulige salgspris, siger hun.

Top og bund 

Det er i de to jyske byer Spøttrup nær Limfjorden og Gram nær Haderslev, hvor husejerne i løbet af 2017 satte priserne mest ned.

Her lød første nedslag nemlig på henholdsvis 13 og 13,2 procent, hvilket for begge byers vedkommende svarer til et gennemsnitligt nedslag på lige knap 95.000 kroner.

- Der er begyndt at komme mere aktivitet på boligmarkedet i flere af de billige områder. Der er højkonjunktur i Danmark, historisk høj beskæftigelse og varmen fra storby-boligmarkedet kan nu også så småt mærkes i yderområderne. Boligpriserne er lave, men der sælges generelt flere boliger i hele Danmark – også i områder, hvor det for få år siden stod helt stille, siger Mira Lie Nielsen fra Nykredit til Boliga.

Dermed er der fortsat en bid vej op til priserne i landets klassiske liebhaver-områder, hvor nedjusteringerne i kroner og øre er blandt landets højeste.

I Klampenborg og Hellerup på Sjællands nordøstkyst og på Frederiksberg har husejerne nemlig i gennemsnit høvlet helt op over en halv million kroner af udbudsprisen i første prisnedsættelse, hvilket i disse områder svarer til prisnedsættelser på mellem 4,5 og 5,2 procent.

Se hvor der er størst prisfald på udbudte boliger 

Læs også