Privatøkonomi

Danskerne tror på højere boligpriser, men prisfald i Sverige spøger

Fortsat stor optimisme blandt danske boligejere.

Prisfesten i København vil tilsyneladende ingen ende tage, eller vil den? Flere advarselslamper lyser efterhånden. Arkivfoto: Tobias Nørgaard Pedersen Foto: Tobias Nørgaard Pedersen

Boligpriserne skal stige i år, mener 60 pct. af danskerne ifølge Nykredits huspristillidsindeks. Indtil videre er der grund til optimismen, men udviklingen på det svenske boligmarked spøger i kulissen.

Det er en påmindelse om, at priserne også kan falde, mener chefanalytiker i Nykredit, Mira Lie Nielsen.

»Efter en lang periode, hvor huspristilliden har ligget på et højt niveau, og hvor boligprisstigningerne især i og omkring København har været langt højere end indkomstfremgangen, er det vigtigt, at være opmærksom på, at så høj en fart ikke vil vare ved,« siger Mira Lie Nielsen.

Hun henviser til udviklingen i Stockholm. Her er lejlighedspriserne efter en årrække med kraftige stigninger nu begyndt at falde, og huspristilliden er blevet negativ. Situationen i Stokholm er dog anderledes end i København.

Bl.a. er priserne i Stockholm 30-40 pct. højere end i København og boligbyrden deroppe er den højeste siden 2008, mens den i Købehavn pga. de lave renter fortsat ligger under gennemsnittet for de seneste 20 år.

Hvad er huspristillid?
  • Nykredits huspristillid er en spørgeskemaundersøgelse, som er foretaget sammen med Danmarks Statistik.
  • Undersøgelsen foretages sammen med Danmarks Statistiks egen undersøgelse af forbrugertilliden.
  • Huspristillid-indekset offentliggøres månedligt.
  • Hver måned stilles cirka 1.500 danskere følgende spørgsmål: Hvor tror du, at prisen på et almindeligt parcelhus i Danmark ligger om et år sammenlignet med i dag?

»Selv om det ikke er vores hovedscenarie, er priserne i Købehavn rentefølsomme, og kraftigt stigende renter vil betyde lavere priser. Hvis man køber bolig i København eller omegn i dag, er det derfor særdeles vigtigt at tænke langsigtet, og nøje får forholdt dig til gældsnedbringelse og rentesikkerhed – det er den bedste gardering mod faldende priser,« fastslår Mira Lie Nielsen.

At 60 pct. af danskerne forventer højere boligpriser det kommende år, er 4 pct. point flere end for et år siden, men en spids lavere end i december 2017.

»Den lille tilbagegang til trods, er niveauet højt og det er gode nyheder for boligsælgere i områder, der længe har spejdet efter købere. Optimismen har nemlig bund i, at der i dag er en bredt funderet fremgang på boligmarkedet,« siger Mira Lie Nielsen.

Samlet er huspristilliden faldet fra 30,4 i december til 28,8 i januar. 58,3 pct. af de adspurgte tror, at prisen på boligen vil stige det kommende år, mens blot 5,3 pct. forventer et prisfald. I januar sidste år troede 54,4 pct. af de adspurgte på prisstigninger.

Det optimistiske syn på boligpriserne bunder i, at det går bedre på boligmarkedet i hele landet, mener Mira Lie Nielsen.

Nykredit forventer husprisstigninger på 3,3 pct. på landsplan i 2018.

»Nogle steder i landet er der dog fortsat mange huse til salg og derfor er prisstigningerne der, da også forholdsvis beskedne,« konstaterer Mira Lie Nielsen.

Prisen på et gennemsnitligt hus i eksempelvis Vest- og Sydsjælland ligger fortsat 25 pct. lavere i dag end under tidligere tiders top, og det er kun i Københavnsområdet og i Nordjylland at huspriserne i dag er højere end tidligere.

Læs også