Privatøkonomi

Ejere af små lejligheder har scoret gevinst på 50 pct. på tre år

Priserne på små lejligheder i København er steget markant.

Der er stor efterspørgsel efter små ejerlejligheder, og det afspejler sig nu kraftigt i prisudviklingen. Arkivfoto: Henrik Kastenskov Arkivfoto: Henrik Kastenskov

At eje en lille lejlighed i København har været en guldrandet forretning. På blot tre år er kvadratmeterprisen på en lejlighed under 60 kvm steget med 50 pct., viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Kvadratmeterprisen er steget fra 25.654 til 38.333 kr. siden 2015. I kolde kontanter giver det en skattefri gevinst på næsten 800.000 kr. for en lejlighed på blot 60 kvm.

Prisudviklingen på ejerlejligheder i København:

Størrelse Kvm-pris, januar 2015 Kvm-pris, ultimo 2017 Forskel i pct.
0-60 kvm 25.654 38.333 49,4
61-94 kvm 29.414 40.298 37
+95 kvm 34.995 44.090 26,1

Kilde: Boligsiden.dk

Også priserne på større lejligheder er steget, men ikke nær så meget. Kvadratmeterpriserne på de store lejligheder er således blot steget med 26 pct. Men med en kvadratmeterpris på over 44.000 kr. er de forbeholdt mere velbeslåede boligkunder.

Kvadratmeterpriserne i de mindre lejligheder har typisk været noget billigere end i de større lejligheder. Mange af de større lejligheder er nybyggede eller projektsalg, og det trækker priserne op.

»Derfor er det også bemærkelsesværdigt, at de små lejligheder nu stiger så meget i pris. Det skyldes, at priserne i København er steget så meget, at mange købere må tage til takke med noget mindre, og det øger konkurrencen og priserne,«siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der er et rekordstort antal af voksne, der lever alene. Singlerne skal kæmpe med de studerende og forældrekøberne om de små lejligheder, og så har man i København et bygningsreglement, der siger, at nybyggede lejligheder i gennemsnit skal være 95 kvadratmeter, og det tilgodeser ikke byggeriet af de små lejligheder.

»Udbuddet kan ikke matche efterspørgslen, for der er flere grupper, der vil have de små lejligheder, der passer godt til et aleneliv. Det er ikke bare singlerne. Det er også den gruppe af studerende, der gerne vil bo for sig selv i stedet for at flytte på kollegie eller i bofællesskab,« siger Birgit Daetz.

Meget taler for, at der er behov for flere af de små lejligheder, hvis udligningen af prisforskellen ikke skal fortsætte. Flere nøgletal bekræfter i hvert fald tendensen. Udbuddet er små 30 pct. lavere end for tre år siden, antallet af salg er faldet 20 pct., og salgstiden er nu 58 dage mod 95 i januar 2015.

Læs også