Privatøkonomi
0

Nationalbanken forventer, at prisstigningerne på boligmarkedet vil fortsætte

Priserne på boliger vil stige mere end først ventet, lyder det i en ny prognose fra Nationalbanken.

Nationalbankdirektør Lars Rohde. Foto: Niels Hougaard.

Hvis landets boligejere har brug for opmuntrende læsning, kan de med fordel kaste sig over Nationalbankens nyeste prognose for den danske økonomi.

Huspriserne vil stige med 3,2 pct. i år, lyder prognosen. Tilbage i efteråret forventede Nationalbanken, at priserne i år ville stige med 2,9 pct. For 2019 venter Nationalbanken fortsat en vækst i huspriserne på 2,8 pct., mens priserne i 2020 ventes at stige med 2,5 pct.

Beregninger fra Nordea Kredit viser, at en gennemsnitlig boligejer i perioden 2017-2020 ifølge Nationalbanken vil få øget deres formue med 239.000 kr. Det svarer til en månedlig gevinst på næsten 5.000 kr. om måneden.

»Boligejerne har udsigt til store stigninger i friværdierne i de kommende år, hvis Nationalbanken får ret i sin prognose. Det er godt for allerede eksisterende boligejere, der får mere at gøre godt med, men ærgerligt for kommende købere, da højere huspriser vil gøre det sværere og dyrere at komme ind på markedet,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar til prognosen fra Nationalbanken.

Selv om det umiddelbart ser ud til, at Nationalbanken med Lars Rohde har hævet forventningerne til udviklingen på boligmarkedet i år, så er der lidt teknik i det.

Huspriserne udviklede sig nemlig lidt svagere end ventet i slutningen af 2017, og Nationalbanken forventer nu, at der bliver kompenseret for denne udvikling i 2018. Men uanset hvordan man vender og drejer det, har boligejerne grund til at være godt tilfredse med Nationalbankens prognose.

»Det er glædeligt, at Nationalbanken tror på pæne prisstigninger i de kommende år. Med udsigt til højere renter, højere boligskatter i landets dyre områder fra 2021 og med de nyligt implementerede lånebegrænsninger for højtbelånte boligejere, kunne man have frygtet en knap så optimistisk prognose,« siger Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

BRANCHENYT
Læs også