Privatøkonomi

Følg 6 nemme råd og skær 1.500 kr. af elregningen

Sommertid gav tidligere danskerne store besparelser. Sådan er det ikke længere. Til gengæld kan der høstes store besparelser på anden vis.

Skift tørretumbleren ud med den gammeldags tørresnor og spar op mod 600 kr. om året, lyder et af sparerådene fra energiselskabet Ørsted. Foto: JP. Foto: Colourbox

I årtier var sommertiden, som begynder den kommende weekend, den nemme vej til at skære en stor luns af den årlige elregning.

Sådan er det ikke længere, efter at glødepærerne blev erstattet af LED-pærer, og husets strømforbrug til lyspærer med ét raslede ned.

Men det er stadig muligt at finde solide besparelser på den årlige elregning. Alt det kræver er at hanke op i nogle af familiens indgroede vaner, lyder det fra energikæmpen Ørsted - det tidligere Dong Energy.

1. Fyld vaskemaskinen helt op. I gennemsnit vasker vi kun 3,2 kilo tøj ad gangen, selvom mange vaskemaskiner er beregnet til både 7 og 8 kilo.

Årlig besparelse ca. 130 kr.

2. Sæt vaskemaskinen på 20 eller 30 grader i stedet for 40-60 grader. Når du sænker vandtemperaturen fra 40 til 20 grader, falder elforbruget 55 pct.

Årlig besparelse ca. 200 kr.

3. Brug tørresnoren i stedet for tørretumbleren. Sparer du på den måde tre ture i tørretumbleren hver uge i sommerhalvåret og en gang om ugen i vinterhalvåret, er der mange penge sparet.

Årlig besparelse ca. 600 kr.

4. En klassiker: Sluk lyset i de rum, som ingen bruger. Og skift glødeparer til LED-pærer i takt med, at de gamle pærer går itu.

Årlig besparelse ca. 275 kr.

5. Brug dine hvidevarer korrekt. Køleskabet skal stå på 5 grader og fryseren på minus 18 grader. Lavere grader er unødvendigt og dyrt.

Årlig besparelse ca. 100 kr.

6. Fyld opvaskemaskinen helt op, når du sætter den i gang, og sæt den på 50-55 grader. Det skærer op mod 20 pct. af elforbruget sammenlignet med 65 grader.

Årlig besparelse ca. 300 kr.

Helt konkret lokker Ørsteds energieksperter altså med en årlig besparelse på op mod 1.605 kr. Ifølge Ørsteds energieksperter handler det blot om at tænke lidt mere over, hvordan man bruger strømmen i hverdagen.

»I dag går mere end 40 pct. af vores strømforbrug til underholdning og kommunikation. Vi oplader mobiler, streamer film og lyd, er på computeren og iPad'en i mange timer i døgnet. Det koster på elregningen og kan være vanskeligt at gøre noget ved. Men hold øje med standby-forbruget til de mange apparater,« siger Louise Hahn, privatkundedirektør i Ørsted.

BRANCHENYT
Læs også