Privatøkonomi

Pengestærke forældre indtager igen ejerlejlighedsmarkedet

Det er lettere for forældre at leve op til de nye låneregler end førstegangskøbere.

Der er stadig gang i ejerlejlighedsmarkedet ikke mindst i København. Her spiller forældrekøb en større og større rolle. Arkivfoto: Lars Krabbe

Pengestærke forældre har for alvor gjort comeback på ejerlejlighedmarkedet ikke mindst i København, viser en ny opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home. Med friværdi i deres egen bolig har de lettere ved at blive godkendt som købere i storbyerne og få adgang til de helt billige lån.

»Efter et lidt svagt 2017 tegner det foreløbig til et comeback for forældrekøb i år at dømme efter lejlighedssalget i årets første kvartal,« siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Der er altid lidt mere gang i salget i første kvartal, da nogle studier begynder i februar. Og der har været mere fart i forældrekøbene i årets første tre måneder. 11,8 pct. af Homes lejlighedshandler var forældrekøb. Sidste år var tallet 10,3 pct.

Med til det samlede billede hører dog, at det almindelige salg af lejligheder er faldet med ca. 7,5 pct i perioden, og det er i sig selv med til at løfte forældrekøbenes andel af lejlighedssalget en anelse.

En anden forklaring er de skærpede lånekrav, mener Lone Bøegh Henriksen, der er indehaver af 10 Home-butikker i Københavnsområdet.

»Der tegner sig et billede af, at forældrene, som ellers har været trængt lidt ud af markedet det sidste år, er bedre rustet til at modstå stramningen i reglerne, der blev indført ved årsskiftet. De har typisk friværdi og generelt en mere solid økonomi end singler og unge familier, der skal godkendes til selv at købe en relativt dyr lejlighed,« mener Lone Bøegh Henriksen.

Udbuddet af lejligheder, der er egnede til forældrekøb, er også steget.

I Aarhus er billedet det samme. Her har de pengestærke forældre bedre mulighed for at agere på markedet i øjeblikket, mener Annette Rønne, der er indehaver af 14 Home-butikker.

»Forældre er typisk mere handlekraftige end andre købergrupper, ligesom meget høje lejepriser i Aarhus kan betyde, at flere forældre nu beslutter at træde til med en hjælpende hånd til et godt sted at bo i studietiden,« vurderer Annette Rønne.

Forældrekøberne er hurtigere på aftrækkeren og mindre tilbageholdende end andre købere.

Strammere låneregler

De nye låneregler gælder kun for boligkøbere, som med et realkreditlån gældsætter sig med mere end 4 gange husstandens indkomst og mere end 60 procent af boligens værdi.

Disse boligkøbere kan ikke længere optage:

  • Korte Flexlån med afdragsfrihed.
  • Flexlån med afdrag, hvor rentetilpasningen sker hvert 4. år eller oftere.

Alle boligkøbere kan fortsat – hvis man vurderes kreditværdig – optage:

  • Fastrentelån med afdragsfrihed.
  • Fastrentelån med afdrag.

»De har jo en deadline, der hedder studiestart, hvor søn eller datter skal have tag over hovedet - modsat dem, som allerede bor til leje i byen,« mener Annette Rønne.

Også i Odense og Aalborg er der stigende interesse for at købe bolig til børnene.

»Vi har allerede oplevet en del forældrekøb i 2018. Det nye er, at vi møder kunder fra andre byer som Herning, Esbjerg og Odense allerede nu. De plejer først at dukke op senere på året,« siger Mathias Hals Østergaard, der er butikschef i Home i Aalborg.

I Odense er der er også fortsat godt gang i forældrekøbene, fortæller butikschef i Ejerlejlighedsbutikken Martin Westmann Larsen.

»Forældrekøb ligger umiddelbart stabilt. Priserne i Odense er stadig noget lavere end København og Aarhus, så her kan flere forældre være med til at hjælpe børnene godt på vej til en god studiebolig,« siger han.

Læs også