Privatøkonomi
0

Er festen slut? Flere lejligheder på hylderne i alle storbyerne

Magtbalancen er ved at forrykke sig mellem købere og sælgere af ejerlejligheder.

Udbuddet af ejerlejligheder stiger igen, og meget tyder på, at udviklingen vil fortsætte de kommende måneder. Foto: Lars Krabbe

Festen er ved at være slut på ejerlejlighedsmarkedet. På et år er der kommet langt flere lejligheder til salg. I Aalborg var der i april 27 pct. flere til salg end på samme tid sidste år. I Aarhus er der 32 pct. flere og i København 10 pct.

»Vi tolker det stigende udbud som et tegn på, at priserne er ved at komme for højt op, og at køberne begynder at trække sig fra markedet. Efter nogle år, hvor priserne har haft ualmindeligt meget fart på, hilser vi udviklingen velkommen,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Siden boligpriserne var lavest under den seneste nedtur, er prisen på en gennemsnitlig ejerlejlighed i Aalborg steget med 64 pct. I København er priserne næsten fordoblet.

Sådan har priserne på ejerlejligheder udviklet sig:


Prisændring siden den seneste bundPrisændring siden toppen i 00’erne
Aalborg64 pct.36 pct.
Aarhus61 pct.11 pct.
Odense49 pct.12 pct.
København96 pct.23 pct.

Kilde: Nordea Kredit

For Aalborg er der tale om en kedelig rekord.

»Vi skal tilbage til 2011 for at finde et højere antal. Eftersom antallet af udbudte ejerlejligheder normalt topper i juli, kan vi forvente, at tallet fortsætter med at stige i de kommende måneder, alene pga. sæsoneffekten,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Det stigende udbud rykker på magtbalancen mellem købere og sælgere. Når der kommer mere til salg, bliver det nemmere for køberne at få et afslag, og det får effekt på priserne i den kommende tid, mener Lise Nytoft Bergmann.

I Aarhus er antallet af udbudte ejerlejligheder også på vej op. Her skal man tilbage til 2012 for at finde et højere udbud.

»Går det, som det plejer, vil udbuddet stige i de kommende måneder, og så skal der ikke så meget til, før udbuddet af ejerlejligheder i Aarhus igen kommer op på rekordniveauer,« mener Lise Nytoft Bergmann.

I København er udbuddet også vokset. Her er man dog langt fra de niveauer, der var under den seneste boble.

I Odense er antallet af udbudte boliger til gengæld det laveste i mange år, og der er ikke noget der tyder på, at køberne har fået mere magt på dette marked.

Opbremsningen er i gang, mener Nordea Kredit, men der er ikke udsigt til, at priserne falder dramatisk.

»Renten er stadig meget lav, beskæftigelsen stiger, og danskerne har udsigt til en pæn stigning i reallønnen. Hvis man tager de seneste års voldsomme stigninger i ejerlejlighedspriserne i betragtning, er det kun positivt, hvis markedet tager en tænkepause. For jo højere priserne kommer op, før renten begynder at stige, desto større er sandsynligheden for, at vi kommer til at opleve et prisfald,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Få de seneste erhvervsnyheder med vores nyhedsapp
BRANCHENYT
Læs også