Privatøkonomi

Sommerhussalget er eksploderet i april

Der er for alvor kommet gang i salget af sommerhuse.

Salget af sommerhuse går strygende igen - ikke mindst i april. Arkivfoto: Morten Langkilde Foto: Morten Langkilde

April var en rigtig god måned for sælgere af sommerhuse. Der blev solgt 822, og det er første gang siden finanskrisen, at der er langet over 800 sommerhuse over disken i april.

»Stigningen kommer efter en marts, hvor de fleste købere snarere skuttede sig i vinterfrakken end tænkte i sommerhuskøb. Så kom påsken, og senere solen. Dermed kom folk i sommerhusmode. Vi ser det år efter år: Vejret er afgørende for, hvornår der kommer gang i handlerne i sommerlandet,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Vejret og påskens placering er dog ikke de eneste forklaringer på det høje april-salg. Højkonjunkturen og den lave arbejdsløshed har betydning for, at flere køber sommerhuse, og så har de nye regler for realkreditbelåning til sommerhuse også været medvirkende til, at salget nu er 4 pct. højere end på samme tidspunkt sidste år.

Reglerne gør, at man nu kan låne 75 pct. af udgiften til sommerhuset i et realkreditinstitut – mod tidligere 60 pct. Disse regler bliver brugt i stor stil, og det mærker man i Totalkredit.

»De danske sommerhuskøbere har taget den nye belåning til sig. Siden muligheden bød sig sidste år, har den højere belåning stået for 7 af 10 nye sommerhuslån i Danmark. Det giver god økonomisk mening for mange sommerhuskøbere, da det ofte er billigere at låne en større del som realkreditlån frem for banklån,« siger Jeppe Borre, der er chefanalytiker hos Totalkredit.

Den store interesse for øget realkreditbelåning kom stort set fra dag et, understreger Jeppe Borre.

»Siden har interessen været konstant høj, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at lysten til at få den højere realkreditbelåning i sommerhuset er kommet for at blive. Interessen er der over hele landet, så danskerne har i den grad taget realkreditbelåningen til sig,« siger Jeppe Borre.

Tiltroen til den nye lånetype, og til sommerhusmarkedet i det hele taget, er så stor, at man hos Birgit Daetz forventer, at handelstallene for maj 2018 kommer tæt på maj 2017, der stadig er den mest handlede måned i 2010’erne med 1.086 salg.

»Hvis vi tænker på det høje salg i april og det ekstremt gode sommervejr i maj, som vi oplever lige nu, så tror vi på, at antallet af handler i denne måned lander i nærheden af maj-resultatet fra sidste år,« siger Birgit Daetz.

BRANCHENYT
Læs også