Privatøkonomi

Mange sælgere presser priserne på lejligheder i København

Maj var en skuffende måned for lejlighedssælgerne i København og på Frederiksberg.

Der er kommet markant flere ejerlejligheder til salg i København, og det kan mærkes på priserne. Arkivfoto: Thomas Borberg

Priserne på ejerlejligheder i København har nået et mætningspunkt. Den seneste måned er priserne i København steget med blot 0,2 pct., og det er bemærkelsesværdigt, for maj er normalt en af de helt store salgsmåneder på ejerlejlighedsmarkedet.

»De seneste års prisfest på det københavnske marked for ejerlejligheder ser ud til være ovre. De stagnerende priser er et varsel om et kommende fald,« mener kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk Birgit Daetz.

Prisen på en kvadratmeter lejlighed er i maj steget med mindre end en hundredkroneseddel – eller bare 0,2 pct., viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks. Det er væsentligt lavere end i samme periode de foregående år. Priserne steg 1 pct. i 2015, og i 2016 steg priserne næsten 2 pct. i maj.

Udbud af ejerlejligheder:

Region Antal udbudte boliger Ændring, måned Ændringer, år
Hele landet 7.345 6,4 11,6
Hovedstaden 3.926 9,4 14
Midtjylland 1.411 8,8 17,5
Nordjylland 658 -1,9 6,3
Sjælland 529 2,9 9,5
Syddanmark 821 -1,1 -1,3

Kilde: Boligsidens Markedsindeks

Priserne i København har nået et mætningspunkt, og det kan mærkes på salget. Der er handlet 15 pct. færre ejerlejligheder i årets fire første måneder i forhold til samme periode sidste år. Samtidig presser et øget udbud af lejligheder priserne. På en måned er der kommet næsten 10 pct. flere lejligheder på markedet i København.

»Med det faldende antal handler er udbuddet samtidig steget ganske markant. Der er fortsat mange nye sælgere på markedet, fordi der trods alt stadig er gode chancer for at sælge til en fordelagtig pris. Det skaber en større kamp om køberne,« siger Birgit Daetz.

På Frederiksberg er priserne oven i købet faldet i løbet af maj. Faldet er på beskedne 0,4 pct., men kan være begyndelsen til et generelt prisfald.

»Det er med til at indikere, hvad vi har i vente. Min forventning er, at det øgede udbud bevirker, at vi kan komme til at se et prisfald i København senere på året,« mener Birgit Daetz.

København er katalysatoren for ejerlejlighedsmarkedet i Danmark, og omegnskommunerne lukrerer på de høje priser i København. Priserne stiger nemlig i Køge, Rødovre og Høje Taastrup, men også på Sjællands top, Helsingør Kommune.

Lejlighedspriserne i hele Danmark er i gennemsnit steget med 1,3 pct i maj. I Aarhus er priserne tæt på landsgennemsnittet, mens de stiger små 3 pct. i studiebyer som Esbjerg og Aalborg.

For ejere af parcelhuse ser situationen bedre ud. Priserne på villaer og rækkehuse er steget 4,5 pct. det seneste år, og gennemsnitsprisen på hus er nu 13.838 kr. pr. kvadratmeter. I Region Hovedstaden har prisen for første gang rundet 25.000 kr.

Læs også
Top job