Privatøkonomi

Nykredit afblæser krisesnak: Her stiger lejlighedspriserne 8 pct.

Ejerlejlighedsmarkedet i København er bremset op.

Trods afmatning har det københavnske ejerlejlighedsmarked det godt, mener Nykredit. Arkivfoto: Jan Dagø/Polfoto

Der er sket en opbremsning på ejerlejlighedsmarkedet i København. Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at priserne stort set ikke er steget den seneste måned. Men der er ingen grund til at frygte den store nedtur, lyder det fra Nykredit.

Priserne vil fortsat stige, og når nytårsraketterne sendes i vejret, vil ejerlejlighedsejere i København have haft en gevinst på 8 pct.

»De seneste to måneders prisudvikling har været betydeligt mere afdæmpet, end vi har vænnet os til de senere år. Vi forventer fortsat, at ejerlejlighedspriserne i København vil stige knap 8 pct. i år. Det vil i givet fald være en årsstigningstakt, der er godt 2 pct.-point lavere end i 2017,« siger bolig- og formueøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen.

Vi skal tilbage til starten af 2014 for at finde to på hinanden følgende måneder med så sparsom prisfremgang.

»Meget tyder derfor på, at vi nu oplever starten på et skifte til et par grader lavere temperatur på det ellers varme københavnske ejerlejlighedsmarked,« mener Mira Nielsen.

En af forklaringerne på afmatningen er, at priserne er kommet for højt op. Priserne på ejerlejlighederne i København og på Frederiksberg er i dag så høje, at færre boligkøbere kan og vil være med.

»Når køberne bliver færre, enten fordi de ikke har råd, eller fordi de simpelthen bliver nervøse for prisfald og trækker sig, så er det helt naturligt, at det sætter sig i priserne,« mener hun.

Det er faktisk på tide, at ikke alle københavnerlejligheder rives væk, som var de gratis is på en unormalt varm juni-fredag.

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Samtidig er der trådt nye regler i kraft. De har begrænset udvalget af lånemuligheder for boligkøbere med en høj belåning og høj gæld. Sammen med de høje priser har de nye regler været medvirkende til at tage toppen af efterspørgslen - især på de dyreste boliger samt forældrekøb. Begge udgør en betydelig andel af ejerlejlighedshandlerne i Københavnsområdet.

At der er sat en bremse på priserne er godt for alle, mener Mira Lie Nielsen.

»Det går fortsat fint i København, og det er ikke en skidt ting med lavere og mere afmålt prisudvikling. Det er faktisk på tide, at ikke alle københavnerlejligheder rives væk, som var de gratis is på en unormalt varm juni-fredag. Det betyder nemlig, at risikoen for, at priserne kommer ud af trit med de underliggende økonomiske forhold, bliver mindre,« siger Mira Lie Nielsen med henvisning til, at indkomsterne jo ikke er steget tilsvarende år efter år.

Dermed er der også en mindre risiko for, at man i København vil se et større prisfald eller et regulært priskollaps som i både Oslo og Stockholm det seneste år.

Læs også
Top job