Privatøkonomi
0

Boligejere anker principiel dom om bidragssatser

De tre sager om stigende bidragssatser, der onsdag blev afgjort i landsretten, bliver anket til Højesteret.

Kim Paulsen er en af de tre boligejere, der efter at have tabt sin sag mod realkreditinstitutterne, har valgt at anke sagen om bidragssatser til Højesteretten. Foto: Lars Krabbe.

De tre sager om stigende bidragssatser, der onsdag blev afgjort i Østre Landsret, bliver anket til Højesteret.

Det oplyser Christian Dahlager, der er advokat for de boligejere, som havde sagsøgt deres realkreditinstitutter for at hæve gebyrerne.

- Det er sager, der har så vidtrækkende betydning for så mange boligejere, at det er fair og rimeligt, at Højesteret får kigget på det, siger Christian Dahlager.

De tre sager var anlagt af boligejere mod henholdsvis BRF Kredit og Totalkredit, der er ejet af Nykredit.

Bidragssatser er gebyrer for boliglån

Realkreditinstitutternes bidragssatser er løbende sat i vejret de senere år og har været genstand for kritik, debat og tre retsopgør, som blev afgjort i Østre Landsret onsdag til institutternes fordel.

Men nu har boligejerne bag de tre sager besluttet at anke, oplyser deres advokat.

Læs her, hvad bidragssatser er:


* En bidragssats er et gebyr, som realkreditinstitutter tager for at forvalte boliglån.

* Bidragssatser er altså ikke afhængige af renten på lånet.* Bidragssatserne går til at betale for administration af lånet og til at dække ind for den risiko, der er ved at låne penge ud, hvis skyldneren nu ikke kan betale tilbage.

* Bidragssatsen beregnes af restgælden.

* Hvor meget, man skal betale, afhænger blandt andet af lånetype, hvor stort lånet er, og om der betales afdrag på lånet.

* Konkurrencerådet konkluderede i august 2017 i en analyse, at bidragssatserne er steget betydeligt siden 2009.

* Stigningen i bidragssatserne kan ikke tilskrives hverken stigende driftsomkostninger, udvikling i nedskrivninger eller øgede kapitalkrav, lød konklusionen.

* Realkreditbranchens talerør, Finans Danmark, afviste dog myndighedernes konklusioner. Ifølge organisationen var de baseret på "simple modeller og antagelser."Kilder: Totalkredit, Mybanker, Realkreditrådet.

Kilde: Ritzau

En af sagerne, den mod BRF Kredit, drejer sig om en boligejer, Kim Paulsen, som i flere omgange fik forhøjet bidragssatsen på sit boliglån, så det gik fra en sats på 0,5 procent til 1,25 procent af hovedstolen.

Det svarer ifølge Kim Paulsen til en stigning fra 12.000 til 33.000 kroner om året. Sagen drejer sig om en konkret bidragsstigning fra 1. januar 2015, som ifølge Kim Paulsen betød en ekstraregning på 6000-7000 kroner om året.

Men landsretten mente altså, at den prisstigning og prisforhøjelserne i de øvrige sager var i orden.

Advokat Christian Dahlager mener dog ikke, at dommen er et 100 procent klart nederlag.

- Så det er naturligt, at man har en tiltro til, at andre dommere med lidt andre øjne ser lidt mere fordelagtigt på sagen, siger han.

Advokaten har søgt om fri proces til at føre sagerne til Højesteret og forventer at få det.

- Jeg vil opfatte det som en skandale, hvis man ikke får fri proces. Alle vil jo være interesseret i, at en sådan sag kan føres til bund, siger han.

BRANCHENYT
Læs også