Privatøkonomi
0

Danskerne får flere penge mellem hænderne

Danskernes lønninger stiger, imens de årlige prisstigninger er uændrede. Lønmodtagerne får i dag mere ud af pengene end i fjor.

Danske lønmodtagere kan forvente flere penge mellem hænderne. Foto: Lærke Posselt/Polfoto

Når danskernes løn tikker ind på kontoen, kan de glæde sig over, at den rækker længere end for et år siden. Danskernes realløn er nemlig steget markant over det seneste år.

Når udviklingen i danskernes lønninger sammenholdes med inflationen - de årlige prisstigninger - ser man, at lønnen fra juli 2017 til juli 2018 er steget med 2,3 pct. I samme periode er inflationen steget med 1,1 pct., viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Dansk Erhvervs økonom Kristian Skriver Sørensen giver det flere penge i lønmodtagernes pung.

»Lønmodtagerne har dermed i løbet af det seneste år oplevet pæn fremgang i reallønnen – lønstigning når der er taget højde for prisstigninger. Det peger dermed – ligesom en række andre gode nøgletal, vi får i øjeblikket – i retning af stigende privat forbrug herhjemme,« skriver Kristian Skriver Sørensen i Dansk Erhvervs nyhedsbrev.

Det er bl.a. på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer, hvor der er sket et prisfald. Her er forbrugerindekset faldet med 1,0 pct.

Prisfald ser man også på andre områder som ved beklædning og boligudstyr samt kommunikation, der blandt andet omfatter udgifter til mobiltelefon.

På andre områder er der dog også sket prisstigninger. Tallene tyder på, at det er på områder, som man forbinder med ferie og sommermånederne.

Charter- og flyrejser og leje af sommerhuse er steget med 1,16 pct. fra i fjor.

På restaurant- og hotelområdet er priserne steget med 3,7 pct. fra juli 2017 til juli 2018.

Brændstofpriserne er dem, som i højeste grad har påvirket inflationen. De er siden i fjor steget med 13,5 pct. på grund af stigende oliepriser på det globale marked.

BRANCHENYT
Læs også