Privatøkonomi

Nye låneregler har fyret op under sommerhusmarkedet

7 af 10 sommerhuskøbere udnytter de nye lånegrænser fuldt ud.

Nye og lempeligere låneregler har sat gang i det danske sommerhusmarked. Arkivfoto: Lars Krabbe

Der er kommet fuld fart på det danske sommerhusmarked. På et år er sommerhuspriserne steget 4,9 pct., og en af hovedforklaringerne er nye og lempeligere låneregler, mener Nordea Kredit.

I dag kan man få et billigt realkreditlån på op til 75 pct. af sommerhusets værdi. Tidligere kunne man kun låne op til 60 pct.

»Vi mærker en tydelig interesse fra sommerhuskøberne efter større realkreditlån,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

I 2018 har næsten 7 af 10 af de lån, Nordea Kredit har udstedt i forbindelse med et sommerhuskøb, haft en belåningsgrad på over 70 pct., og næsten hvert andet har haft en belåningsgrad på 75 pct. Samme tendens ses hos landets største realkreditinstitut, Totalkredit.

Samtidig har Nordea Kredit udstedt næsten 40 pct. flere ejerskiftelån til sommerhuskøbere.

Langt de fleste sommerhuskøbere har således valgt at benytte sig af de nye låneregler. Blot 14 pct. af de lån, Nordea Kredit har udstedt i forbindelse med et ejerskifte af et sommerhus i 2018, har haft en belåningsgrad på under 60 pct.

De nye regler for sommerhusbelåning blev vedtaget tilbage i april 2017 og trådte i kraft den 1. maj 2017. I samme periode har der været godt gang i markedet for fritidshuse med stigende handelsaktivitet og stigende priser til følge.

»Sommerhusmarkedet har det godt, og selvom vi endnu ikke kender de endelige handelstal for sommeren 2018, er det vores forventning, at der har været godt gang i markedet. Vores egne tal indikerer i hvert fald, at der handles mange sommerhuse og til højere priser end tidligere,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Der er dog et område, hvor spådommene om de nye låneregler ikke har holdt stik. Nogle havde forventet, at de nye regler ville få de unge til at melde sig på sommerhusmarkedet, da det ikke længere var nødvendigt med en nær så stor friværdi i helårsboligen, for at hele sommerhuset kunne finansieres med realkredit.

»Med en låneramme på 75 pct., en lille opsparing fra sparegrisen og de seneste års stigende boligpriser, kunne man forvente, at de yngre boligejere ville få nemmere ved at komme ind på markedet og derfor ville vise større interesse. Men sådan er det dog ikke gået,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Blot 19 pct. af sommerhuskøberne har været under 40 år i 2018. Det er lidt mere end i 2017 og 2016, hvor andelen i begge år har ligget på 15 pct. De fleste sommerhuse købes således stadig af de garvede boligejere. Særligt gruppen på 50-59 år er flittige til at købe sommerhus. Således har 35 pct. af alle de sommerhuse, der er blevet overtaget i 2018 med et lån i Nordea Kredit haft en køber i den aldersgruppe.

»Jeg tror, forklaringen skal findes i både tid og økonomi. I 50’erne oplever mange, at børnene flytter hjemmefra. Det giver både tid og penge. Samtidig er banklånet ofte betalt ud, boligen er steget i pris, i forhold til da man købte den, og der er tidsmæssigt overskud til, at man kan få en ny interesse sammen,« forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Læs også
Top job