Privatøkonomi

Tre måneder eller halvandet år? Så hurtigt slår køberne til på sommerhusmarkedet

I årets første halvdel har det taget mæglerne 72 dage - knap to og halv måned - at få købere og sælgere til at skrive under på en sommerhushandel i Tisvildeleje. Foto: Henning Bagger

Du skal ikke tænke for længe, hvis du er på sommerhusjagt i det superattraktive område Tisvildeleje på Sjællands Nordkyst.

Omvendt har du noget bedre tid til at lave en udførlig plus-minusliste, hvis du har indstillet boligradaren mod Langelands nordlige del; Tranekær.

I årets første halvdel har det nemlig kun taget mæglerne 72 dage - knap to og halv måned - at få købere og sælgere til at skrive under på en sommerhushandel i Tisvildeleje, mens det i Tranekær har taget noget længere. Her har de sommerhuse, der er blevet solgt i årets første halvdel, nemlig været 537 dage - eller hvad der svarer til lige knap halvandet år - på markedet. Det viser tal fra boligsiden Boliga.dk.

De to byer repræsenterer således det sted i landet, hvor sommerhusene er røget hurtigst, og det sted, hvor sælgerne har skulle væbne sig med allermest tålmodighed.

Gang i sommerhuskøberne

I 2018’s første halvdel har det i gennemsnit taget 282 dage eller hvad der svarer til ni-ti måneder at sælge fritidskvadratmeterne i Danmark. Det er knap tre uger hurtigere end i samme periode af 2017.

Og at der er kommet mere gang i sommerhusmarkedet i det ganske land, er der ifølge cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark ikke tvivl om:

- I takt med at det økonomiske opsving har taget til i styrke, har flere fået mod på at realisere sommerhusdrømmen. Det økonomiske opsving betyder, at de lave renter i højere grad end ellers bliver en katalysator for sommerhusmarkedet, siger han til Boliga.

- Ser vi på den samlede finansieringsbyrde ved køb af sommerhus, er der tale om et meget lavt niveau i en historisk kontekst. Det øger ligeledes appetitten på køb af sommerhus.

Det er da heller ikke kun på salgstids-fronten, at sommerhussælgerne har mere vind i sejlene end tidligere. Landsgennemsnittet for salgspriserne er nemlig også draget i den - set med sælgerbrillerne på - positive retning, når man sammenligner første halvår 2017 med 2018.

I 2017’s første seks måneder kostede én sommerhuskvadratmeter nemlig 15.324 kr., mens den i samme periode i år er gået for 1.000 kr. mere. Hvilket altså betyder, at et gennemsnitligt sommerhus på 70 kvadratmeter i år er handlet for cirka 1,1 mio. kr.

Se hvor hurtigt sommerhusene sælges i dit favoritområde her

Læs også
Top job