Privatøkonomi
BREAKING

Aldrig har vi haft flere penge mellem hænderne, og alligevel vil vi spare

Danskerne sparer mere op end andre europæere, men det er ikke for at bruge pengene på telefoner og tørretumblere. Ifølge Danmarks Statistik skiller vores forbrugsadfærd sig markant ud fra de andre EU-lande.

Danskerne er blevet fornuftige og sparer i højere grad op uden at købe større forbrugsgoder for pengene. En adfærd, der adskiller Danmark markant fra nabolandene. Foto: Christian Klindt Sølbeck Foto: Christian Klindst Sølbeck

Mens svenskerne og tyskerne bruger løs af deres opsparing, vælger danskerne en anden forbrugsstrategi: Vi holder i højere grad på vores sparepenge, og bruger kun i mindre grad pengene på at købe større forbrugsgoder. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Det er besynderligt. Danskerne har aldrig haft flere penge mellem hænderne, og det burde være noget, der gjorde, at de brugte mere. Alligevel kan vi se, at folk sparer mere af deres indkomst op hver måned,« siger cheføkonom hos Nykredit Tore Stramer.

Ofte har nord- og vesteuropæere både lyst til at spare op og bruge penge på større forbrugsgoder, mens syd- og østeuropæere hverken har lyst til at spare op eller investere i større køb, fordi det ikke er muligt.

Men selvom lande som Tyskland, Sverige og Finland følger det vesteuropæiske mønster, viser undersøgelsen, at danskernes forbrugsadfærd er markant anderledes.

Vi ligger i et geografisk smørhul, men vælger i højere grad at spare vores penge op - uden at bruge dem på større forbrugsgoder.

»Den skræk, som finanskrisen gav, tror jeg stadig sidder i folk. En anden forklaring kan være, at man som dansker er opmærksom på, at de uhyre lave renter ikke er noget, der varer for evigt. Derfor sparer danskerne op i stedet for at forbruge, så de har noget at stå i mod med, når renterne stiger,« siger Tore Stramer.

I undersøgelsen fra Danmarks Statistik blev danskerne præsenteret for flere spørgsmål, heriblandt:

  • Vil det være fordelagtigt for dig at købe større forbrugsgoder som fjernsyn og vaskemaskine nu, eller er det bedre at vente?

  • Og anser du det som fornuftigt at spare op i den nuværende økonomiske situation?

Svarene viser, at danskerne er blevet snusfornuftige ovenpå finanskrisen, mener Tore Stramer.

»Men det er ikke brandærgerligt, at folk sparer mere op, fordi det øger deres robusthed overfor en ny krise. Vi skal huske, vi befinder os i en højkonjunktur, så det er ikke fordi, vi tørster efter vækst,« siger Tore Stramer.

BRANCHENYT
Læs også