Privatøkonomi
0

Nykredit om prisfald på lejligheder: Væn jer til usikkerhed

Et større udbud af ejerlejligheder i København skyldes i høj grad manglende købelyst.

Er prisfesten slut på det københavnske ejerlejlighedsmarked. Nye tal kunne tyde på det. Arkivfoto: Jan Dagø/Polfoto

Der er udsigt til betydelig usikkerhed på ejerlejlighedsmarkedet i de kommende mange måneder. Det vurderer Nykredit i en ny analyse.

Specielt to ting kan påvirke markedet kraftigt:

  • Usikkerheden om de nye boligskatter, der træder i kraft 2021, kan få køberne til at trække sig og dæmpe prispresset. Omvendt kan muligheden for at få skatterabat betyde øget efterspørgsel i årene frem til 2021, ogkan føre til øget prispres.
  • Renteudviklingen er en joker, som kan få stor betydning for prisudviklingen på det rentefølsomme københavnske boligmarked. Øgede finansieringsomkostninger ventes ligeledes at dæmpe efterspørgslen og dermed prispresset.

Trods usikkerheden og de seneste måneders prisfald tror Nykredit, at de københavnske ejerlejlighedspriser endnu ikke har toppet.

»Der vil de kommende år fortsat været et underliggende pres på de københavnske ejerlejlighedspriser, fordi både indbyggertallet og indkomsterne ventes at stige,« siger chefanalytiker i Nykredit, Mira Lie Nielsen.

Ejerlejlighedspriserne i København faldt med 0,3 pct. i august ifølge Boligsidens Markedsindeks. Det er tredje måned i træk med prisfald, og siden maj er priserne faldet 0,8 pct.

Prisfaldet skal til dels ses i lyset af et stigende udbud af ejerlejligheder til salg i København. Når udvalget øges for boligkøberne, dæmpes prispresset simpelthen.

Udbuddet er bestemt af antallet af boliger, der sættes til salg, og antallet af boliger, der handles. Til og med august i år er der kommet 5.836 nye boliger til salg. Til sammenligning blev der i samme periode sidste år sat 5.778, til salg, og det er 58 færre end i år.

»Der er således ikke tale om et brandudsalg på det københavnske ejerlejlighedsmarked, hvor udbuddet stiger voldsomt, fordi boligejerne sælger ud og søger væk fra et marked i nedgang,« mener Mira Lie Nielsen.

Forklaringen på det højere udbud findes i stedet i antallet af handler. I perioden frem til og med juli i år er der solgt 3.462 ejerlejligheder, og det er 15 pct. færre end de 4.113, der blev solgt i tilsvarende periode sidste år.

»Når færre ejerlejligheder tages ned fra ejendomsmæglernes hylder, mens antallet af nye salgsopstillinger er uændret, bliver resultatet, at der bliver flere ejerlejligheder at vælge imellem for køberne. Derfor stiger udbuddet af ejerlejligheder til salg i København,« siger Mira Lie Nielsen.

Der er også flere forklaringer på, at der er færre handler. Først og fremmest har priserne efter de seneste års årlige fremgang på 10 pct. nået et niveau, hvor færre boligkøbere vil og kan være med. Samtidig trådte strengene kreditkrav i kraft ved årsskiftet, og det har reduceret feltet af potentielle købere.

Endelig kan den seneste tids afmatning have haft en selvforstærkende effekt, da boligkøberne ikke ønsker at købe bolig i et marked, der viser svaghedstegn.

BRANCHENYT
Læs også